Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler besök vid Ol-Anders

/
  • Ol-Andersgården i Alfta har anor tillbaka till 1500-talet. Gården låg först vid kyrkan, men efter tre kyrbybränder flyttades gården ut till den nuvarande platsen 1793. I dag ägs gården av Ovanåkers kommun och Gun-Marie Swessar arrenderar.
  • Turistbyrån och emigrantmuséet utgör även besökscentrum för hälsingegårdarna. Det finns fyra sådana i landskapet. Härifrån Alfta utgår också Stora Hälsingegårdars väg.
  • Gun-Marie Swessar, Maria Fältsbacka, Erik Jernqvist och Helen Fältsbacka är några av de som jobbar i och vid Ol-Anders i Alfta i sommar. Det har varit varmt och kul, säger Helen.
  • I gammelgårdens herrstuga finns väggmålningar från 1848. Här dukar man även upp för större sällskap. Ett gäng i sommar kom från Kungälv och man bjöd på en hälsingebuffé.
  • Pallars i Långhed ligger också vid Stora Hälsingegårdars väg.
  • Jon-Lars i Långhed ligger vid Stora Hälsingegårdars väg, som utgår från Ol-Anders.

Besöken vid Ol-Anders och emigrantmuséet i Alfta har ökat i sommar. Även kommunens turistbyrå som ligger där och visningarna av gammelgården i anslutning till hälsingegårdarnas besökscentrum noterar ökade besökssiffror i år. Förra året hade man totalt 6 000 besök.

Annons

– Det är förstås otroligt roligt. Allt har ökat denna sommar. Vi har också fått väldigt bra gensvar från glada besökare. Det gäller att ta hand om de turister som söker sig hit på ett bra sätt. Det gäller både information och fika, säger Gun-Marie Swessar som leder arbetet vid Ol-Anders-gården.

Det blev bara en hälsingegårdstur denna sommar. Den utgick från Bollnäs och var fullbokad. Turen gick till gårdarna Jon-Lars och Pallars i Långhed och Ol-Anders, där det även blev fika.

Sammanlagt är det tio personer som har jobbat där från och till under sommaren med olika sysslor. Säsongen sträcker sig från 1 juni till och med den 31 augusti. Intensivast var den tredje veckan i juli och när O-ringen kördes.

Förra årets besökssiffror visar att var tioende besökare som kom till Ol-Anders, emigrantmuséet och migranternas hus i Alfta var från utlandet. Var fjärde besökare av dessa kom från Tyskland och 15 procent kom från USA och Kanada. Andra länder som var representerade är Ryssland, Belgien, Holland, Finland och Norge.

Mer läsning

Annons