Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får kritik för farliga maskiner

Flera av maskinerna saknar den säkerhetsutrustning som krävs – och personalen riskerar förslitningsskador. Nu riktar Arbetsmiljöverket kritik mot AT-Träkomponenter.
Enligt företaget handlar det om nya säkerhetsdirektiv som man inte hunnit anpassa sig till.

Annons

Det var vid en inspektion som Arbetsmiljöverket upptäckte brister hos företaget. Bland annat anmärker man i sin inspektionsrapport på ett område vid en hyvelmaskin, där personalen kan riskera att träffas av virke. På en annan maskin saknades skydd över en sågklinga, vilket innebär en risk för att personalen kan skada sig.

Flera andra maskiner saknade enligt Arbetsmiljöverket också de skydd som krävs. Man hittade dessutom platser där personalen kan ta sig in och nå farliga maskindelar i rörelse.

Arbetsmiljöverket anmärker också på att en del led i produktionen innebär för ensidigt upprepat arbete och kan orsaka förslitningsskador hos personalen.

För Eine Persson, produktionschef på AT-Träkomponenter, kom kritiken inte som någon överraskning.

– Grejen är att det har kommit nya lagkrav på gamla hyvlar. Därför gör Arbetsmiljöverket specialgranskningar och det är samma sak för hela branschen. Vi som är i branschen visste redan om det här. Så kritiken är inte så farlig som den ser ut, säger han.

Nu kräver Arbetsmiljöverket en rad åtgärder på företaget för att öka säkerheten för personalen. Senast i september måste man ha hört av sig till verket och visat sin plan för att göra arbetsplatsen säker för all personal.

Kommer det att krävas stora förändringar?

– I och med att det har blivit så här så finns det att köpa färdiga grejer så det är inte komplicerat alls. Det gäller bara att göra det. Och en stor del av det här finns det redan en plan för hur vi ska åtgärda.

Mer läsning

Annons