Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hot - men inte än säger butikerna om e-handeln

/
  • Peter Sjölin på Texx herrmode tror att det är utbudet på varor i närområdet som avgör hur man e-handlar. Han tittar själv på nätet när det gäller elektronik.

Ovanåkersborna är flitigast i länet på att shoppa på nätet men det är inte något som direkt drabbat handlarna i kommunen. Obekymrade är de däremot inte.

Annons

Ljusnan skrev tidigare att Ovanåkersborna e-handlade i snitt 6,8 paket per hushåll under 2010. Det gör dem till de mesta näthandlarna i länet. De varor som handlas mest är elektronik, kläder och skor, sett över hela landet.

Vid en rundringning till butiker i Ovanåkers kommun säger de flesta däremot att de inte upplever det som att e-handlandet drabbar de egna affärerna. Oron som finns gäller framför allt framtiden.

– Hittills har vi inte märkt av e-handeln, men framöver gör vi det säkert. När de som är uppväxt med datorer växer upp, säger Linnéa Englund, som äger klädbutiken Linnéas dam & barn i Edsbyn.

Peter Sjölin, ägare till Texx herrmode, är inne på samma spår.

– Internethandeln blir bara större, det är jag övertygad om, säger han.

Peter Sjölin är dock inte särskilt orolig för sin egen skull. Den kundgrupp han saknar är ungdomar mellan 15 och 20 år gamla, och den har han egentligen aldrig haft, säger han.

Linnéa Englund och Peter Sjölin, som båda säljer kläder, tycker däremot inte att det är så konstigt om Ovanåkersborna beställer hemelektronik via nätet.

– Man vill ju handla på orten så mycket som möjligt, men ibland går det inte, säger Peter Sjölin.

Hur handelsvanorna kommer att förändras med tiden är förstås svårt att sia om. Men Linnéa Englund har förtroende för kunderna.

– Överlag så tycker jag att Edsbyborna är rätt så köptrogna, säger hon.

Mer läsning

Annons