Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energibesparingar utreds

Ovanåkers kommun jagar energibesparingar. Ett enligt kommunfullmäktige tog på måndagen beslutet att en utredning nu ska göras för att spara energi och öka tillgängligheten i fastigheter som ska renoveras. Tillägget, som presenterades av miljöpartiets Patrik Eriksson, läggs till investeringsplanen för de närmaste fyra åren.

Annons

Ett exempel är den kommande renoveringen av Alfta sport- och simhall för 8,7 miljoner.

Det blir tekniska förvaltningen, som nu får göra denna kompletterande utredning till den kommunala investeringsplanen för 2012-2016. En redovisning av uppdraget kommer att göras vid kommunstyrelsens sammanträde i oktober.

I uppdraget ingår även att sammanställa statliga och andra bidrag för olika typer av miljöinvesteringar och för ökad tillgänglighet i ett dokument, som kontinuerligt kommer att förnyas.

När det gäller debatten om de kommande investeringarna 2012-2016 kom den att handla om kommunstyrelsens något ändrade förslag och det ursprungliga tjänstemannaförslaget.

Enligt kommunalrådet Yoomi Renström (S) vill den nya majoriteten i kommunen satsa på barn och ungdomar, föreningslivet, fritidsaktiviteter och turism i en första prioritering. Man satsar sammanlagt 4,6 miljoner på bland annat Forsparken i Alfta och Gårdtjärnsberget i Edsbyn.

Oppositionsrådet Hans Jonsson (C) ville redan i kommunstyrelsen få svar på mer detaljerat vad dessa pengar ska satsas på. Han upprepade sin fråga i fullmäktige, men Håkan Englund (S) hade inget konkret svar att ge mer än att detta var en inriktning och politisk viljeyttring från den nya majoriteten.

Det blev även votering i frågan om investeringsplanen för 2012-2016, där S, M, FP, MP, V och SD (26 röster) röstade för kommunstyrelsens förslag, medan C och KD (15 röster) röstade för Hans Jonssons förslag att gå på tjänstemannaförslaget plus några tillägg.

Vidare beslutade kommunfullmäktige att ge barn- och skolnämnden ett tilläggsanslag på 980 000 kronor för fortsatt kommunal drift av Voxnabruks skola under kommande hösttermin.

Carina Nordqvist (S) bli ny vice ordförande i socialnämnden.

Mer läsning

Annons