Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utställning där alla hundar kan vara med

/
  • Emma Jönsegård från Edsbyn och hennes hund Chanel kom trea i klassen unghund två.

I lördags skälldes det för fullt på Bagarmyren i Långhed. Då var det nämligen hundutställning för hundar som inte har en lång stamtavla att skryta med.

Annons

– Tanken med våra tävlingar är att de ska vara för alla hundar, säger Stingy Frohm, ordförande i Blandis Rix. Här kan alla vara med, blandraser och till och med gatuhundar.

Här bedömer inte domarna hundarna utifrån rastypiska attribut utan efter det man kallar för de fyra f:en, frimodighet, form, funktion och följsamhet.

– Vi fokuserar på att det är en frisk och sund hund och att ägare och hund har bra kontakt, säger Stingy Frohm. Vi vill gärna se en hund och en förare som har en bra kontakt med varandra, därför utser vi också vinnare i Best Teamwork.

Klasserna ser annorlunda ut jämfört med klassiska hundutställningar.

Det tävlas i sex olika klasser, valp, junior, unghund ett, unghund två, öppen klass och veteran. Sedan utser de tävlande också vinnare i flera andra kategorier.

– När de tävlande checkar in i sekretariatet får de med sig ett röstkort där de får vara med och utse olika champions, till exempel Fröken feminin, Mr maskulin och tävlingens Charmtroll, berättar Stingy Frohm. Här är det alltså inte domarna som utser vinnarna.

Till tävlingen i Långhed kom 35 ekipage till start. Färre än när man brukar arrangera tävlingar söderut.

– Det här med Blandis-tävlingar är fortfarande nytt för hundägare här uppe, säger Stingy Frohm. Men jag är säker på att populariteten kommer att öka bara man vänjer sig.

– Jag vill också passa på att tacka Anna-Lena Persson från Långhed för allt jobb hon lagt ner på den här utställningen. Och alla sponsorer som ställt upp med priser, vi har aldrig haft ett så digert prisbord som i helgen tidigare. Jag är ganska säker på att vi kan se fram mot en ny tävling i Långhed nästa år också.

Mer läsning

Annons