Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skola som lockar många inredningsfrälsta

/

För två år tog Sofia Leanders och sambon över den tomma byskolan i Ovanåker. Sedan dess har många nyfikna hört av sig och velat veta vad som händer där inne. I helgen fanns chans till besök.

Annons

På lördagsförmiddagen ringlar en lång kö utanför den tidigare byskolan i Ovanåker. Det är dags för inrednings- och designloppis med både gammalt och nytt och intresset är märkbart stort. Först var tanken att den skulle begränsas till det stora konferensrummet, men arrangemanget växte och har nu fått breda ut sig på alla tre våningsplan. Så slår klockan elva och entrédörren öppnas av den grafiska formgivaren och initiativtagaren Sofia Leanders.

– Det är fantastiskt, säger hon och syftar på den långa kön.

Hösten 2013 köpte hon den tidigare byskolan i Ovanåker tillsammans med sin sambo.

Läs mer: Han vill gjuta liv i Ovanåkers skola

Huset hade då stått tomt i tio år men blev kontor för deras egna olika företag. Huset har sedan renoverats successivt och är nu ett företagshotell med fyra inhyrande företag.

– Väldigt många har varit nyfikna som hört av sig sedan vi tog över, berättar hon.

Därför har Sofia Leanders känt att det skulle vara roligt att bjuda in folk, men inte bara ha ett öppet hus utan göra något mer.

– Som inredningsfantast är det roligt att göra det här. Min förhoppning är att det här kan bli återkommande en gång per år och en mötesplats för inredningsintresserade. Vi är ju några stycken här omkring som har det intresset.

Läs också: Sofia har öppnat en webbutik

Några som kommit för att fynda är Nina Backa, Frida Elofsson och Linnea Elofsson.

– Nu ger vi upp, men det är sjukt bra och så roligt att de fixar det här, tycker Nina Backa och får medhåll av de andra.

Sittpuff, en damejeanne och lampor är några fynd de gjort.

– Det är så mycket folk och svårt att se, så det gäller att rycka åt sig om man hittar något man vill ha. Det är också roligt att se hur de gjort där inne, säger Linnea Elofsson som följt renoveringarna av skolan via Sofia Leanders blogg.

På källarplan håller de två försäljarna Elisabeth Venersson och sonen Max Venersson till. På deras bord står bland annat en något sliten madonna, en gammal svart klocka, olika lampor och på väggen bakom dem står en äldre sänggavel lutad.

– De här sakerna kommer från mig. Jag är saksamlare och loppisfantast. Det här är jätteroligt och vi har redan sålt massor, säger hon.

Och intresset för loppis finns också hos Max.

– Jag har jättemycket saker i mitt rum, mest köper jag leksaker och bilar, men ibland har det blivit någon lampa, berättar han.

Men nu är de här sälja och inte för att köpa.

Läs vidare: Sveriges charmigaste hem finns i Knåda