Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mästare ställer ut

/

En mästare i argentamåleri, silvermåleri vid Gustavsbergs konstavdelning var dalmasen Börje Skohg (1923-2006). Efter 40 år vid Gustavsberg kom han att slå sig ner som pensionär i Rättvik. Börje Skohg beslutade också att skänka en stor samling av sina föremål från Gustavsberg till Edsbyns museum.

Annons

Under sommaren visar därför Edsbyns museum nu en utställning med konstnären och formgivaren Börje Skohgs olika föremål, stenar och tavlor. Med på utställningenfinns även föremål, som ingår i den skänkta samlingen, av andra kända namn som Lisa Larsson, Stig Lindberg, Bengt Berglund och Wilhelm Kåge.

Det var för övrigt Kåge som tog Börje Skohg till Gustavsbergs konstavdelning på Värmdö 1947 och där Börje Skohg kom att utvecklas till en av Gustavsbergs specialister i just Argenta-måleri.

Argenta är namnet på en serie konst- och prydnadsföremål i keramik som skapades vid Gustavsberg mellan 1930 fram till 1970-talet.

Det var fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge (1889-1960) som stod för formgivningen.

Argenta blev snart en försäljningssuccé. De första föremålen målades av Kåge själv, men snart byggdes en Argenta-avdelning upp som i slutet av 1930-talet hade 30 anställda målare, gjutare och drejare.

Argenta visades i London 1931, i New York 1936. Grön Argenta var vanligast, men även ovanligare röda, bruna och blå versioner tillverkades. Seriens storhetsperiod var på 1940-talet. Argentan dog ut på 1970-talet. Det sista silvermåleriet utfördes av Heinz Erret som målade plattor på 1980-talet.

Börje Skohg kom att förnya silvermåleriet på flodstenar, plattor och Kiruna-malm. Han tog fram egna silvermålade serier som Facett, Filigran och Lagun.

Själv konstaterade Börje Skohg i en intervju att han måste måla. Det var det som höll honom vid liv. Han fick bilder i skallen för jämnan.

Sommarutställningen med Börje Skohgs fina samling från Gustavsberg visas i Edsbyns museum till och med den 28 augusti.

Mer läsning

Annons