Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok i Alfta går i graven

/
  • Ulf har redan satt upp en lapp på dörren.
  • – Det har kommit folk från hela Sverige hit om jularna, då har de haft med sig sina halvliters flaskor, berättar Ulf Berggen.
  • När nyheten nådde facebook, blät inte kommentarerna vänta.

Sedan 1898 har Borns bryggeri levererat svagdricka till julbord runt om i Sverige. Men nu lägger familjen Berggren ner verksamheten. – Produktionen har varit en kulturgärning för bygden, säger Ulf Berggren.

Annons

Till sist blev lasset för tungt att dra. Ålder och tidsbrist fick Ulf Berggren att fatta beslutet. I förra veckan kom det definitiva beskedet – Borns bryggeri i Alfta upphör.

Läs även: TV+TEXT: Första ölen nära för nytt bryggeri: "Vi ska bli Ljusdals starkaste varumärke"

– Man kan säga att det vi sysslat med varit en kulturgärning för bygden, säger Ulf Berggren som drivit företaget tillsammans med sin fru och son.

Bryggeriet har funnits inom släkten sedan 1918. All tillverkning har skett för hand i de gamla originalkärren från 1800-talet. Men arbetet har varit tungt och Ulf ångrar inte sitt beslut.

– Nä, det har varit på gång länge. Det har slitit på kroppen. Men det har också varit en fantastisk tid, framförallt alla kundkontakter, säger Ulf Berggren.

Borns svagdricka har varit känd i hela landet. Fina utmärkelser så som: "Årets industriminne" och "Gastronomiska akademins diplom", hänger på väggen i bryggeriet.

Läs även: Sex generationer i rakt nedstigande led

Men framöver blir det ingen mer svagdricka. Och när nyheten nådde Facebookgruppen "Alfta", lät inte kommentarerna vänta.

"Drycken man i princip är uppfödd på, ett måste på julbordet"

"En epok i Alfta går i graven och lämnar ett tomrum"

Är det möjligt att någon annan tar över verksamheten?

– Det har visat sig att det finns intressenter, men vi får se hur det blir, säger Ulf Berggren.

Läs även: Joakim från Alfta åker till klimatmötet i Paris

Mer läsning