Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns närradio 30 år

/
  • De lever för och med närradion. Bertil Eriksson, Harley Sarne och Allan Nyström är de verkliga veteranerna i Edsbyns närradio. De är alla engagerade i långköraren Blott en dag som har sänts i 2 500 timmar.

I år är det 30 år sedan Edsbyns närradio startade. Bertil Eriksson, Harley Sarne och Allan Nyström har nästan varit med ända från starten.

Annons

Närmare bestämt den 11 november 1982 sändes det första programmet Vad är närradio med Sven-Olof Forslund, som då var ordförande för den nystartade närradioföreningen.

Mellan den 6 och 10 november kommer närradion att fira jubileet med särskilda eftermiddagssändningar. Bertil Eriksson inleder på tisdag med att ge en bakgrund. Närradion var från början en föreningsradio, som sände med svag sändare. Bertil Eriksson berättar att från början fanns det närmare 10 föreningar som var beredda att sända lokalt över Edsbyn.

Senare kom närradion att bli en kommunradio, som även hördes i andra kommuner.

Allan Nyströms team med Marlene Johansson, Roger Persson, Gustav Liljemark och Tommy Nirs sänder på onsdag. Det blir många exempel på tidigare sända program.

– Jag tänker på att närradion har en stor social betydelse för många människor. Vi har våra lyssnare med oss. Det går inte att sätta någon prislapp på den, så stor är betydelsen, säger Allan Nyström.

På torsdag är Sven-Olof Önnergren och Leif Ottenvang värdar och på fredag Bertil Eriksson, Janne Persson och Ragne Säll.

Alla som jobbar med närradion gör det ideellt. Harley Sarne är en av eldsjälarna som är ute och spelar in olika sammankomster, till exempel Café Ljuspunkten.

– Vi har många lyssnare. Det märker jag inte minst, när jag är på Edsbyhallen och handlar och får en klapp på axeln för ett sänt program, säger Harley Sarne.

På lördag den 10 november sänder Harley på eftermiddagen. Han kommer bland annat att bjuda på en intervju med Dan Arvidsson, som betydde väldigt mycket för närradion i Edsbyn.

Mer läsning

Annons