Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbykvinna varnar – uteskyltar kan vara en fara för handikappade, gående och cyklister

Reklamskyltar ute, trottoarpratare, har blivit allt vanligare. Men de kan vara en fara för handikappade, gående och cyklister om de felaktigt placeras mitt ute på gång- eller cykelbanor.

Annons

Läs mer: Vill styra upp utplaceringen av trottoarpratare

Det finns också något positivt med det ökade antalet uteskyltar. De visar att fler företag har kommit igång och att tomma lokaler efter Långgatan fylls med verksamhet igen, menar Helén Jonsäll i Edsbyn.

Risken är stor att någon som är syndskadad kan gå in i någon av skyltarna och skada sig. Dessutom hindrar skyltarna passagen och utgör en trafikfara.

Dessa problem vill en kvinna i Edsbyn, som vill vara anonym, uppmärksamma. Hennes make är handikappad med nedsatt syn på ett öga och har svårt att upptäcka skyltarna och bedöma avståndet till dem som är i vägen, när han är ute och går med sin rollator.

– Jag missunnar ingen affärsman att skylta för sina grejer. Men det måste finnas rim och reson på vilket sätt man gör det, så skyltarna inte blir en fara för allmänheten, säger kvinnan.

– Problemet är att det numera finns sådana farliga skyltar utanför många affärer och matställen. Det är inte bra, även om inte alla gör så, säger mannen som också vill vara anonym.

Annika Ottenbäck, GIS/trafikingenjör vid kommunens samhällsbyggnadskontor i Edsbyn, berättar att hon då och då får samtal om problemet med uteskyltar som hindrar bland andra gående, cyklister och handikappade. Ibland står trottoarpratare precis mittemellan gång- och cykelbanan efter Långgatan.

Det strider mot kommunens riktlinje om två meters fri passage mellan till exempel en yttervägg och trottoarkant.

– Vi har då fått ta kontakt med den utpekade efter gatan, säger Annika Ottenbäck och fortsätter:

– Avståndet på två meters fri passage är inte reglerat i någon lag utan är en riktlinje som vi använder för att en gående med barnvagn eller rollator, cykel eller en rullstol ska kunna mötas på ett säkert sätt på ett gång- och cykelstråk.

Hon poängterar att det är viktigt att alla respekterar tillgängligheten på trottoarer, gång- och cykelbanor.

– Alla har ju rätt att kunna ta sig fram på ett säkert sätt, säger Annika Ottenbäck.

Riskerar man böter om man inte följer denna riktlinje på två meters fri passage?

– Det blir inga böter, men den som sätter ut en skylt som någon sedan skadar sig på riskerar att få betala skådestånd till den skadade, säger Annika Ottenbäck.

Läs mer: Svårt att passera trottoarpratare

Helén Jonsäll, som har en leksaksaffär i Edsbyn, konstaterar att hon sätter ut sin trottoarpratare på gång- och cykelbanan utanför affären för att locka in kunder i butiken. Den signalerar också att affären är öppen.

– Jag har inte fått någon information om om kommunens riktlinjer. Men det kan vara min skyldighet att känna till dem. Kommunen skulle kunna informera oss om detta vid något av köpmännens tisdagsmöten, säger Helén Jonsäll.

Blir någon skadad på grund av skylten, så kan du bli skadeståndsskyldig.

– Givetvis får jag ta den smällen, säger Helén Jonsäll.

Samtidigt, när hon nu känner till riktlinjerna, tänker hon placera ut skylten så den inte hindrar fotgängare och cyklister utan intill ytterväggen, som också är kommunens rekommendation.

Läs mer: Ett gammalt problem med uteskyltar som hindrar framkomligheten

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons