Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doften, dansen och surströmmingen

/

Det sägs vara världens största surströmmingsskiva. Över 250 surströmmingsburkar öppnades och 1244 biljetter såldes. Alfta bjöd under lördagskvällen in till en byfest, utöver det vanliga.

Annons

Surströmmingsskivan är en djupt rotad tradition som har pågått i 38 år. Det började med en idé om en föreningsfest som snabbt eskalerade till att bli en byfest, arrangerad av föreningarna Alfta Gif Hockey, Alfta Ösa OK och Lions.

– Jag minns att vi var 630 personer första året och att det var rektorn Nils Erik Eriksson som kom på idén med en fest för föreningsmedlemmarna, säger Stig Mellström.

Under de första 23 åren var det Stig Mellström som hade huvudansvaret för festligheterna. Nu har han lämnat över ansvaret till Karin Wiklund Boström som verkar ha stenkoll. Ändå kan han inte riktigt hålla sig borta från surströmmingsförberedelserna, så han befinner sig på plats för att hjälpa till och dona lite.

En annan person som har varit med sedan festens start är Ingemund Andersson.

– Det roligaste minnet jag har är när finska TV1 var här och filmade. Programledaren skulle prova på surströmming men fick inte i sig en enda, det måste vara 3-4 år sedan, säger han.

Surströmmingsskivan är även en familjefest, det är inte ovanligt att tre genrationer möts upp, äter surströmming, sjunger allsång på stolarna och dansar styrdans tillsammans i ishallen.

– Jag tycker att det är mycket mer ungdomar nu, eller så kanske det beror på att jag börjar bli gammal, säger Stig Mellström och skrattar.

För att ta emot 1244 gäster så krävs planering och Karin Wiklund Boström arbetar hela året med att få ihop artister, mat och få till en struktur. Till sin hjälp har hon surströmmingskommittén som består av sju personer som träffas några gånger under året för att förbereda inför den stora festen.

Stig Mellström förklarar att det gäller att vara på hugget och boka artisterna i tid eftersom de ofta har väldigt mycket att göra. Men det brukar sällan bli problem eftersom de flesta gillar att spela inför publiken i Alfta.

– De hinner bara ställa sig på scenen och ta i instrumenten så är det fullt på dansgolvet, säger han.

Under veckan har 100 personer hjälpt till med att förbereda inför festen. Tre personer som har gjort ett riktigt surströmmingsarbete är Anders Bastbacken, Simon Bastbacken och Ingemund Andersson. De har under 1,5 timme öppnat 250 stycken surströmmingsburkar och fler öppnades senare under kvällen.

Intresset för surströmmingsskivan i Alfta ishall verkar aldrig svalna.

Mer läsning

Annons