Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussion väntas om ökat flyktingmottagande

/
  • Man kan inte tvinga kommunen att öka flyktingmottagandet, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Länsstyrelsen ser gärna att Ovanåkers kommun fördubblar sitt flyktingmottagande till upp emot 60-80 flyktingar per år.

Annons

I dag har Ovanåkers kommun ett avtal med Migrationsverket att ta emot 30-40 flyktingar per år. Kommunen prioriterar där kvotflyktingar och barnfamiljer. Kommunen har haft flyktingmottagning under de senaste åtta åren. Man hade även ett flyktingmottagande tidigare.

Dessutom har kommunen ökat antalet asylplatser för ensamkommande flyktingbarn. Kommunen är också på väg att inrätta ett nytt hem för vård eller boende (HVB) för ensamkommande barn och ungdomar i Edsbyn.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick på tisdagen information om det lagförslag, som nu är ute på remiss, om kommunernas flyktingmottagande.

– Vi har redan ett flyktingmottagande, så det är svårt att säga vad lagförslaget som ligger kommer att innebära. Man vill att kommunen ökar sitt mottagande lite mer. Vi kommer att ha en diskussion hur vi ska göra. Men vi har redan i dag ett så stort flyktingmottagande, som vi kan klara av att hantera, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Hon tänker då bland annat på platser i förskola och grundskola.

Vidare tog arbetsutskottet upp frågan om fortsatt samarbete i det regionalpolitiska samarbetsprojektet Partnerskap Bergslagsdiagonalen.

Förslaget till kommunstyrelsen nu är att kommunen beslutar fortsätta sitt deltagande i Partnerskap Bergslagsdiagonalen under åren 2016-2018.

I förslaget undertecknar kommunen även en förbindelse om medfinansiering av Partnerskap Bergslagsdiagonalen för den aktuella perioden.

Avgiften för Ovanåkers kommuns del är 30 000 kronor per år.

Mer läsning

Annons