Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussion om omvårdnadsgarantin

Slopandet av omvårdnadsgarantin har blivit en politisk diskussionsfråga i Ovanåkers kommun. Den borgerliga alliansen ser inte slopandet som en kvalitetssänkning av omvårdnaden, utan man vill minska stressen och pressen på personalen när det blir personalneddragningar när kommunen måste spara.

Annons

Socialdemokraterna anser att det hade varit bättre om socialnämnden hade reviderat garantin istället för att föreslå att helt och hållet plocka bort den.

Personalens arbetsmiljö och en lägsta garanti för omvårdnaden står inte i motsatsförhållande till varandra. Däremot sätter det en viss press på kommunansvariga, anser socialdemokraterna.

Man anser vidare att i svåra tider behöver människor verkligen en garanti för vad dem har rätt att kräva av kommunen.

I princip är socialdemokraterna emot garantier som inte förpliktigar till något särskilt. Garantin säger i stort sett bara att innevånarna har rätt att få information och en förklaring till om den omvårdnad man är beviljad inte sköts.

Därför ville s ha en återremiss till socialnämnden och deltog inte i beslutet när frågan om slopandet av omvårdnadsgarantin togs upp i kommunstyrelsen. Men de borgerliga partierna i kommunstyrelsen röstade för att förslaget skulle gå vidare till kommunfullmäktige, där frågan avgörs.

Mer läsning

Annons