Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dioder lyser upp Långgatan

/
  • Från sidan dagtid påminner den nya julbelysningen om flygande fladdermöss. Kvällstid kommer den mer till sin rätt. De röda bollarna i mitten ser ut som de gnistrar tack vare 250 dioder i varje boll.
  • Personal från Elektra nät har fått uppdraget att sätta upp den nya julbelysningen. Totalt blir det 15 slingor ovanför Långgatan i Edsbyn.

Lagom till julskyltningen i Edsbyn på söndag sätts nu den nya julbelysningen upp längs Långgatan. 250 000 kronor med kostnaden för uppsättningen går kalaset på. Ovanför gatan hänger röda gnistrande ljusbollar och gröna ljusslingor

Annons

Ovanåkers kommun satsar nu på julbelysning med LED-lampor, en mängd smålampor som drar väldigt lite el.

– Enkelt förklarat består en LED-lampa av en eller flera dioder som alstrar ljus. LED-lampans fördelar jämfört med lågenergilampor är att den har längre livslängd, tändtiden är omedelbar, den är kvicksilverfri och den har bättre ljuskvalité, säger kommunens tekniske chef Patrik Uhras.

Förkortningen LED står för Light emitting diode. De gamla ljusslingorna drog drygt 900 watt medan de nya drar totalt 130 watt.

Det är cirka 250 dioder i bollen och 450 dioder (LED-lampor) i själva slingan. Totalt kommer 15 slingor att sättas upp ovanför Långgatan. Det är personal från Elektra nät som gör jobbet, men det är osäkert om alla slingor hinner sättas upp till på söndag.

– Vi har fått positiva synpunkter. Man tycker den nya belysningen är fin. Någon har påpekat att det är glest mellan slingorna, men alla är inte uppsatta än, säger Patrik Uhras.

Nästa år blir det ny julbelysning vid Långgatan i Alfta. 250 000 är budgeterat för det.

Mer läsning

Annons