Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är årets lionsstipendiater

/

En landslagsspelare i innebandy, en konstnär som spritt karnevalståget till resten av länet och en eldsjäl som sänt oräkneliga hjälpsändningar till fattigare länder. Det är trion som får årets stipendier av Alfta Lions.
– Jätteroligt, jag har aldrig fått något stipendium förut, säger Ciya Hajo.

Annons

Till vardags spelar han innebandy i IBF Falun, men han är uppvuxen här i Alfta och i år har han fått Lions stipendium för sina framgångar inom idrott – såväl i Falun som i landslaget. Både han och Erik Wiklund, som får priset för sina kulturgärningar, är väl kända av Ljusnans läsare. Wiklund har nyligen haft sin första stora utställning på Länsmuseet i Gävle och fick fina recensioner – hans målning av karnevalståget i Alfta har också lett till att människor utanför kommunen börjat intressera sig för karnevalen och han har mer än en gång fått höra att han är en ambassadör för orten.

– De skriver så, men jag har aldrig haft den tanken själv. Men jag tycker det är roligt förstås, vi ska vara stolta över vårt Alfta, säger han själv.

Doldisen i trion är nog Ulrika Carlsson, som får stipendiet i ledarskap. Hon arbetar sedan ett par år tillbaka på Centrumkyrkan i Alfta och där har hon engagerat sig i hjälparbete. I kyrkan ordnas stickcafé – där man stickar kläder som skickas i hjälpsändningar – och "gubbgöra", där man lagar leksaker för att sedan skicka också dem. Hon ordnar också allsångskvällar för att samla pengar till hjälpsändningar – och många har nog sett henne med en insamlingsbössa i näven.

– Sedan jag kom hem från vår senaste resa till Lettland i september har jag samlat in drygt 12 000 kronor, berättar hon.

Det är alltså inget litet arbete hon lägger ner för att hjälpa människor i fattigare länder.

– Nej, men det här är ju något jag brinner för. Jag tycker om mission och diakoni.

På söndag kommer stipendiaterna att uppmärksammas under luciakröningen i kyrkan.

Mer läsning

Annons