Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansa en bok

/
  • Det har varit kul att arbeta med projektet. Jag har lyssnat på vad barnen själva säger och utgått från det, säger koreograf och danspedagog Sophia Färlin Månsson, som även tidigare har undervisat och koreograferat barn i förskolan.
  • Tanken med boken Knacka på är inte att det är en bok man enbart läser för barn. Tanken är att barnen själva kan använda sig av den och själva bli inblandade i den, säger Anna Clara Tidholm
  • Flera gånger under framträdandet samlas barnen och  Sophia Färlin Månsson runt boken Knacka på innan det är dags för nya danser och rörelser.
  • Barnen själva tycker att allting har varit bra. En flicka tyckte bäst om allting och en pojke tyckte det var roligt att få springa.
  • En röd ryggsäck har tagits fram för den som vill pröva att även dansa Knacka på. Nu kommer ryggsäckarna att spridas till länets alla bibliotek, där den som vill kan låna någon av dem.
  • Barnen dansar och rör sig av hjärtans lust.

Barn från Fölets förskola i Edsbyn har varit med i ett intressant projekt. Projektet har utgått från författarinnan Anna Clara Tidholms bok Knacka på. Man kan säga att barnen fritt dansar boken.

Annons

Av Fölets 38 barn har åtta barn mellan fyra och sex år varit engagerade i projektet som fått namnet Dansa, lyssna, läsa - Knacka på. Det har tagits fram av Musik Gävleborg och Länsbibliotek Gävleborg Uppsala under hösten 2011.

Anna Clara Tidholm fanns med när projektet presenterades i bibliotekets hörsal i Edsbyn.

Idén till sin bok fick hon för 20 år sedan under en skidtur, att en boksida kan fungera som en dörr. Vänder man blad, öppnar dörren, så händer det någonting och barnen är en del av bokens handling. Anna Clara blev förvånad att ingen hade använt sig av den idén tidigare.

Projektets grundidé har varit att genom dans och rörelse stimulera barnens språkutveckling och att inspirera förskolelärare och andra att använda musik och dans i mötet med barnen. Boken Knacka på uppmanar barnen till aktivitet, så valet var egentligen inte så konstigt.

Det berättar danskonsulent Sofia Nohrstedt och musikproducent Lotta Hellsten från Musik Gävleborg.

Nu har man tagit fram en röd ryggsäck och fyllt den med boken, en gul vattenkanna och andra saker, en cd med specialkomponerad musik och en handledning som berättar hur man kan använda materialet. Musiken är komponerad av Björn Börjesson och med scenografi av Kajsa Alman.

Nu kommer de röda ryggsäckarna att spridas till länets alla bibliotek, där den som vill kan låna någon av dem.

Även barn från Norrskensgårdens förskola i Andersberg, Gävle har deltagit i projektet när materialet har arbetats fram.

Mer läsning

Annons