Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar slog hårt i Ryggesbo

/
  • Mellanskogs områdeschef Jonas Geholm besökte på tisdagen Ryggesboberget norr om Edsbyn, där stormskadorna är stora.

Skogsägareföreningen Mellanskog lägger nu all planerad avverkning åt sidan i Hälsingland och Härjedalen – för att röja upp efter stormen Dagmar.

- Fläckvis har den slagit väldigt hårt i de norra delarna av kommunerna Ovanåker och Bollnäs, säger Jonas Geholm, som är områdeschef i södra Hälsingland.

Annons

Hälften av skogsmarken i Sverige ägs av privatpersoner. Och i södra Hälsingland är mer än hälften av de enskilda skogsägarna medlemmar i skogsägareföreningen Mellanskog – som nu har inventerat stormskadorna från helikopter. Bedömningen är att cirka 400 000 kubikmeter skog har blåst ner på medlemmarnas marker i Hälsingland och Härjedalen.

- I södra Hälsingland har stormen fläckvis slagit väldigt hårt i ett område som sträcker sig från norr om Edsbyn och Alfta, via Galven till Arbrå/Undersvik i norra delen av Bollnäs kommun, säger Jonas Geholm.

Allra värst drabbat är området kring Ryggesbo norr om Edsbyn – och även i Undersvik är det stora skador:

Nu har Mellanskog stoppat all planerad skogsavverkning i Hälsingland och Härjedalen, för att i stället ta hand om stormfälld skog. I södra Hälsingland är 18 maskingrupper ute för att ta reda på vindfällen och lutande träd – och ett 20-tal skogsarbetare har anlitats för att kapa rotvältorna från de omkullblåsta träden åt maskingrupperna.

Mer läsning

Annons