Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet i Ovanåker vill avvakta med inplantering av varg

/
  • Centerpartisterna Hans Jonsson och Karl-Evert Hellsén vill belysa partiets lokala inställning vad gäller inplantering av varg.

Centerpartiet i Ovanåker vill gärna berätta att det var ensamma om att säga nej till inplantering av varg i länet vid kommunstyrelsemötet den femte maj. Anledningen till deras nej är att de anser att vargstammens storlek först måste komma ner till riksdagsbeslutets 210 vargar innan en inplantering är möjlig.

Annons

Vid kommunstyrelsemötet i Ovanåker femte maj togs ett beslut om ett remissvar till länsstyrelsen angående två föreslagna områden för inplantering varg. Bakgrunden är att Gävleborg liksom flera andra län fått regeringens uppdrag att föreslå två områden var där inplantering av varg skulle vara möjlig. Länets viltvårdsdelegation föreslog då ett område söder om Gävle och ett annat i gränstrakten mellan Hudiksvall och Nordanstig.

Länsstyrelsen skickade ut förslaget på remiss till kommunerna och den femte maj sade kommunstyrelsen i Ovanåker ja till detta förslag med röstsiffrorna 9-2. De enda som röstade nej till förslaget var Centerpartiets två ledamöter.

Hans Jonsson ( C ) hade ett förslag till ett annat yttrande där Ovanåkers kommun skulle uttala sig för att ingen inplantering av vuxen skulle ske i länet förrän vargstammens storlek var nere på riksdagsbeslutets maxantal, 210 individer.

Att kommunstyrelsen nu röstade som den gjorde upprör nu Hans Jonsson och partikollegan Karl-Evert Hellsén.

- Ja, bland annat för att det finns en majoritet som är emot varg i kommunen, sedan för att det finns ledamöter från andra partier i kommunstyrelsen som i andra sammanhang är motståndare till varg som nu röstade för yttrandet, säger Hans Jonsson.

Både Hans Jonsson och karl-Evert Hellsén anser att det finns fler vargar i dag än de 210 som sattes som maxtak av riksdagen.

- Nu gör de även om räkning av varg så att man går efter ett år gamla siffror. Det innebär att vi får betydligt fler vargar än 210, säger Karl-Evert Hellsén.

Mer läsning

Annons