Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buskörning om nätterna orsakar oro

/
  • Bilar som åker ikapp längs Långgatan och motorer som rusar och håller byborna vakna om nätterna – buskörningen har blivit ett problem, anser allt fler Edsbybor.

Kappkörning på Långgatan. Sladdande bilar som far upp på trottoarerna. Mullrande bilmotorer och dunkande musik. Buskörningen verkar ha blivit ett problem i Edsbyn – både nattetid och dagtid.

Annons

Flera Edsbybor är upprörda och oroliga över hur det ser ut på gatorna i centrala byn. De pratar om buskörning i höga hastigheter – ibland till och med dagtid.

– De börjar vid Norra Torget och kör ikapp in mot byn, och i rondellen kör de på varsin sida. Det är vansinne. Jag har till och med sett omkörningar på vänster sida om refugerna, säger en bybo.

De berättar också om en mamma som ska ha gått på trottoaren med en barnvagn när en av bilisterna sladdat och kommit farligt nära henne på trottoarkanten.

Flera gånger har de ringt polisen och också lämnat in registreringsnumren på en del av bilarna.

– Och de hade någon razzia här tidigare i vinter. Då var det lugnt ett tag men nu är det samma sak igen.

John Köhler, chef för den brottsförebyggande enheten hos polisen, kan inte ge något direkt besked om buskörningen finns med i det samverkansavtal mellan polisen och kommunen som pekar ut vad polisen ska jobba extra med just här.

– Men vi har två poliser som ska jobba mot de problembilder som finns. Så kommer det fram att det är problem längs Långgatan ska vi jobba med det.

Han pekar också på kommunens eget ansvar:

– Kommunen kan ha egna idéer, till exempel åtgärder för att förändra trafiken genom att sätta ut vägbulor.

Leif Elvsén, exploateringsingengör, känner igen synpunkterna och har sett problemen själv:

– Redan vid fem, sex på kvällarna tycker jag att man kan se en del bilar som går lite väl fort på Långgatan. Och vi har fått in en hel del klagomål om det här som vi har vidarebefordrat till polisen.

Vad kan kommunen göra?

– När det gäller Långgatan är den Trafikverkets ansvar och jag vet att de ogärna sätter ut till exempel vägbulor efter så pass stora vägar. Och Centralgatan har vi ju satt ut bulor på men då har det blivit accelerationssträckor mellan dem i stället. Så det verkar svårt att komma åt den här typen av buskörning. Som jag ser det är det polisinsatser och några indragna körkort som behövs.

Mer läsning

Annons