Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland strövare, drever och jämthundar – årlig hundutställning i Alfta

Jakthundsutställningen i Alfta är en av de största i landet. I det soliga vädret på söndagen ställdes över 150 hundar ut i Forsparken i Alfta. En riktig folkfest för hundentusiaster.

Annons

I fem ringar runt om i Forsparken bedömdes de olika hundraserna efter utseende och hur de rör sig. Tävlingen i Alfta har inga jaktmoment, utan är en ren skönhetstävling för hundar.

Först springer alla tävlande tillsammans för en gemensam bedömning av domarna, sedan kallas de in individuellt och bedöms. De bästa hundarna i varje kategori kan tilldelas ett certifikat. När en hund har fått tre certifikat av tre olika domare kan tilldelas hunden den åtråvärda titeln som champion.

– Det ökar värdet på hunden och blir attraktivare när det är dags för avel. Utställningen idag är vårt första steg för att bli champion, säger Linnea Nilsson från Edsbyn.

Linnea Nilsson från Edsbyn tävlar för första gången, här tillsammans med hunden Ängla

Läs även: Jakthundar i Forsparken

– Det är lite nervöst att bli bedömd, men samtidigt väldigt spännande, säger Linnea.

En som inte var lika nervös var veteranen i utställningssammanhang Göran Olsson från Ovanåker.

– Tidigare hölls tävlingarna på Långnäs, men flyttade hit i början på 70-talet. En skillnad mot då är att jämthundar har ökat otroligt mycket, säger Göran Olsson.

Veteranen Göran Olsson från Ovanåker

Läs även: 36:e jakthundsutställningen

Utställningen i Alfta går tillbaka ända till 1974, då den första hölls i Forsparken.

En som på morgonen åkt några timmar för att komma till utställningen i Alfta är Martin Hermansson från Orsa. Han tävlade tillsammans med hunden Krutov.

Jakthundutställning i Forsparken, Alfta

Läs även: Höga betyg för jakthundar

– Än så länge har det gått bra. I först omgången kom vi på en fjärdeplats. Nog vill man komma etta alltid men fyra är okej, säger Martin Hermansson.

Enligt arrangören lockades runt 500 besökare till hundutställningen. Nästa år hoppas de på ännu fler då tävlingen ska utökas med flera hundklubbar och andra raser.

Den årliga hundutställningen i Alfta lockade många besökare

Mer läsning