Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen på visitation

/
  • Sverker Nilsson, Katarina Jansson och Ragnar Persenius hann samtala en stund i kyrkbacken i Svabensverk. Besöket i kyrkan inleddes med gudstjänst innan man berättade hur man som bybo upplever kyrkan.
  • Under visitationen samtalar biskopen även med bland andra anställda och förtroendevalda. Här pratar han med prästen Per Jernqvist i Johannesgården i Alfta.
  • Söndagen den 30:e september återvänder biskopen till Alfta kyrka, då det blir högmässa med visitationstal där han sammanfattar sina intryck från mötet med församlingen.

För första gången visiterar en biskop Alfta-Ovanåkers storförsamling. Ragnar Persenius gästar församlingen under tre dagar.

Annons

– Det känns väldigt dynamiskt och det finns stora möjligheter faktiskt med alla gemensamma resurser. Det var roligt att få komma tillbaka. Jag visiterade Ovanåker som egen församling 2002, säger biskop Ragnar Persenius.

Ragnar Persenius inledde visitationen på onsdagen med besök i S:t Olofs kapell i Edsbyn. Han besökte även Voxnabruk och hade ett möte med EFS.

På torsdagen fortsatte visitationen efter ett besök i Svabensverk med överläggningarna med de olika kyrkliga församlingarna i Alfta och Edsbyn. Senare på kvällen talade Ragnar Persenius på temat har Gud en vän i människan under en församlingsafton i Johannesgården i Alfta.

– Förr hade visitationer mer formen av kontroll. I dag står visitation mer för att vi tillsammans stannar upp och konstaterar hur läget är och vilka resurser som finns i församlingen. Vi tittar också framåt. Numera är visitationerna ute i församlingarna framtidsinriktade på ett annat sätt, säger Ragnar Persenius.

– Förr kunde det dröja upp till 35 år mellan visitationerna. Nu är vi i kapp och det brukar vara tolv år emellan. Visitationen är ett sätt att förbättra kontakten mellan stiftledning och församlingar, säger Ragnar Persenius.

Visitationen fortsätter i dag fredag den 21 med bland annat besök i Öjungs kapell och så ska man titta på barn- och ungdomsarbetet.

Söndagen den 30:e september återvänder biskopen till Alfta kyrka, då det blir högmässa med visitationstal där han sammanfattar sina intryck från mötet med församlingen.

– Det var jättekul att biskop Ragnar Persenius besökte Svabensverk. Vi tycker det är väldigt roligt att någon kommer hit och bryr sig hur vi har det, säger kyrkvärd Katarina Jansson.

Mer läsning

Annons