Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biking for wolves

/
  • Det behövs solidaritet från människor som är villiga att motarbeta det pågående varghatet och den dramatiska situation som närmast kan liknas vid ett krig mot vargarna, säger Gianluca Gaudenzi.

Gianluca Gaudenzi från Krokom har inlett en aktion för vargen. Han startade Biking for wolves i Galven.

Annons

Han kommer att sammanlagt cykla 400 mil i 50 etapper. Sista anhalten på den cykelturen blir i början av september i anslutning till Projekt save the earth-festivalen i Göteborg. Gianluca Gaudenzi:s främsta mål är att freda vargen för all sorts jakt.

Hans aktion kommer även att leda till ett europeiskt medborgarförslag, där han föreslår att EU avskaffar den skandinaviska skyddsjakten på varg. Med sig har Gianluca namnlistor, som den som vill kan skriva på för förslaget.

– Jag går på min egen magkänsla. Jag vill stoppa den hotsituation som jakten mot vargen innebär. Vargen är den jagade jägaren, säger Gianluca Gaudenzi.

Biking for wolves, en cykeltur för den fridlysta vargen har han valt att kalla sin aktion. Han kommer att cykla i den så kallade Pessinkivargens spår. Den varg som numera lever i Galven-reviret. 2008 kom den vargen till Galven och Galvsjön norrifrån. Den parade sig med en tik från Voxnareviret och de fick tre valpkullar.

– Pessinkivargen är mycket värdefull för den starkt inavlade svenska vargstammen, säger Gianluca Gaudenzi.

På måndagen passerade han Alfta och Edsbyn.

Huvudmålet för cykelturen är Kivikiekki i norra Karelen, Finland.

Det finns fler syften med den här resan. Han vill rädda den skandinaviska vargen från utrotning. Han uppskattar att det finns mellan 150 och 196 vargar i Sverige och sammanlagt 180 i Finland och Norge.

Han vill främja samexistensen med vargen. Han vill samla resurser för att kunna skydda och bredda vargrevir samt utveckla en hållbar ekoturism utan störningar, så människor kan få se vargen i sitt naturliga tillstånd.

Mer läsning

Annons