Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om världsarv i sommar

/
  • Jon-Lars i Långhed hör till de hälsingegårdar som finns med i världsarvsnomineringen. Hela byn Långhed är med som skyddsområde sedan den tidigare nomineringen.
  • Även Pallars i Långhed finns med bland de nominerade hälsingegårdarna.
  • I den nya nomineringen har väggmåleriet lyfts fram. Hos både Jon-Lars ...
  • ...och Pallars finns exempel på Dalmåleri, som ändrade färgskala (mer mot blått) och innehåll från religiösa till mer profana motiv.
  • Väggmåleri hos Jon-Lars i Långhed.
  • Dörr hos Pallars i Långhed.

Veckan efter midsommar väntas Unesco:s världsarvskommittén komma med beskedet om sju hälsingegårdar blir ett världsarv. Lena Landström som är projektledare för världsarvsnomineringen är försiktigt optimistisk.

Annons

– Vi undrar också hur det kommer att gå. Men expertgruppen Icomos som granskar vår världsarvsnominering har bett om kompletteringar som gäller förvaltningen av världsarvet, inte om kulturvärdena, säger Lena Landström.

Ett orosmoment gäller Bommars i Letsbo, Ljusdals kommun. Där har expertgruppen efterlyst ett större skyddsområde. Den frågan kan fördröja ärendet. Världsarvskommittén kan nämligen välja mellan fyra olika svar.

Man kan säga ett direkt ja till nomineringen, men man kan även välja att vänta ett år tills begärda kompletteringar är gjorda, eller så kan man begära att sökande gör om sin ansökan. Det var det som skedde förra gången. Eller så kan man ge ett blankt nej.

Vilka signaler har då projektet fått från expertgruppen?

– Vi får inga inga signaler alls. På det sättet är detta ett genomskinligt projekt. I höstas var en expert till Hälsingland för att titta på gårdarna. Men allt skulle ske i tysthet. Hon får heller inte yppa något till oss. Nu väntar vi på att expertgruppen ska bli klar med sin rapport. Det väntas den bli i mitten av maj, säger Lena Landström.

De sju gårdar som ingår i världsarvsnomineringen är Pallars och Jon-Lars i Långhed, Gästgivars i Vallsta, Erik-Anders i Söderala, Kristofers i Järvsö, Bommars i Letsbo och Bortom åa (gammelgården) i Fågelsjö.

I den tidigare nomineringen fanns fler gårdar med. Frågan är om inte även sju gårdar är för många?

– Nej, det tror jag inte. Vi vill inte krympa det mer från vår sida, säger Lena Landström.

Men hur säkert är ett världsarv? Gäller det för evigt?

– Ett världsarv är tänkt att vara för evigt. Men man binder sig för att vart sjätte år rapportera in hur det går med bland annat skötseln av världsarvet. Det är ytterst sällsynt att ett världsarv plockas bort. 2009 plockades Dresden bort och S:t Petersburg har nu ett hot hängande över sig, säger Lena Landström.

Mer läsning

Annons