Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn,ungdomar och turism i fokus

/
  • – Under flera år har alla pratat hur viktigt det är att satsa på barn och ungdomar, turism och föreningsliv. Menar vi något med det måste vi också tillföra de pengar som behövs, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Kommunstyrelsen i Ovanåkers kommun vill satsa på barn och ungdomar, turismutveckling och hjälpa föreningslivet. Därför bildas nu en speciell avdelning i kommunhuset för utvecklings- och strategifrågor.

Annons

Kommunstyrelsen tog på torsdagen beslut om denna omorganisation. 800 000 kronor tas ur Växtkraftfonden. Totalt kommer den nya avdelningen att räkna 3,5 tjänster och de som ska jobba där finns redan i kommunhuset.

Tomas Larsson, som jobbar som kvalitetsutvecklare på skolkontoret, kommer att leda arbetet.

Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot hur omorganisationen kommer att finansieras. Oppositionspartierna anser att man istället för att ta Växtkraftmedel använder sig av de resurser som finns.

– Under flera år har alla pratat hur viktigt det är att satsa på barn och ungdomar, turism och föreningsliv. Menar vi något med det måste vi också tillföra de pengar som behövs, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Projektet får en tre-årig prövotid och pengarna går till att säkra jobben under denna tid, så de kan känna sig trygga och helt kan ägna sig åt utvecklings- och strategiarbetet. Några har i dag tillfälliga projektanställningar.

Barn- och ungdomsfrågor är ett område som har prioriterats, efter den medborgardialog som har förts i kommunen.

Turismutveckling är också en prioriterad fråga. De flesta i debatten håller med om att turismen är ett område som skulle kunna utvecklas mer.

När det gäller föreningslivet har kommunen små möjligheter att stödja kommunens föreningar. Men det finns projektmedel att söka och enligt Yoomi Renström ska föreningarna få hjälp med att bli bättre på att hämta hem de pengarna.

– Föreningarna skulle även kunna hjälpa varandra och göra saker tillsammans. Men man har i många fall inte kunskapen hur man ska söka pengar. De kan vi puffa på med, säger Yoomi Renström.

Mer läsning

Annons