Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för Persmässan och Volasdan

/
  • Det var glest framför scenen vid hembygdsgården i Edsbyn, när årets Persmässa inleddes i fredags. Gamla mejeriet spelar här.

Publikmässigt och vädermässigt blev årets Persmässa och Volasdan i Edsbyn ett bakslag. Arrangören Ovanåkers hembygdsförening, som i år firar 100-årsjubileum, hade särskilt satsat på en konsert med Kalle Moraeus på familjevänlig kvällstid på lördagen.

Annons

På lördagen noterade hembygdsföreningen trots allt 1 050 betalande och med fribiljetter uppskattas runt 1 250 personer ha besökt Persmässan under kvällen. Alla såg inte scenshowen.

På fredagen hade hembygdsföreningen 750 betalande och med fribiljetter uppskattas runt 950 personer ha besökt Persmässan under kvällen. Alla såg inte scenshowerna.

– Det var lite regnigt och svalt under årets Persmässa. Vi hade fantastiskt bra artister, men det kom inte riktigt det publikantal vi hade hoppats på, säger Persmässgeneralen Björn Mårtensson.

För Ovanåkers hembygdsförening är intäkterna från Persmässan och Volasdan en viktig inkomstkälla. Pengarna går bland annat till driften av Edsbyns museum. Föreningen har ännu inte gått igenom vad bakslaget betyder ekonomiskt.

– Ett problem är att vi har inga ekonomiska garantier. Vi är väldigt beroende av väderlek och med Guds försyn har vi över tid haft tur med vädret. Men helt klart innebär det här att det blir ett resultat som blir sämre än vi brukar ha, säger Björn Mårtensson.

Det blev ännu sämre väder på söndagen och Volasdan noterade troligen sin sämsta besökssiffra någonsin - 290 betalande plus några hundra som gick in gratis.

På 1980-talet hade Volasdan som mest upp mot 3 000 besökare.

– Det var förfärligt blött under årets Volasda´, men det var aldrig någon tvekan om att vi skulle genomföra den. Roligt var att många besökare kom utifrån. Vi kunde också flytta in en del utomhussysslor under tak på logarna, säger Elisabeth Eriksson som basar över Volasdan.

Nu ska både Persmässa och Volasdan utvärderas. Formerna kan komma att diskuteras. Kanske är det dags att återgå till två helger, som var fallet för flera år sedan? Men både Björn Mårtensson och Elisabeth Eriksson tror och vill att arrangemangen kommer tillbaka nästa år trots bakslaget i år.

Nästa år är det för övrigt 50 år sedan Volasdan började arrangeras, även om det sedan blev ett litet uppehåll till 1970-talet. Själva Persmässan kan om några år fira sitt 100-årsjubileum.

Ovanåkers hembygdsförening fortsätter sitt 100-årsjubileum under hela året. I slutet av augusti blir det jubileumsfest för funktionärer och medlemmar vid hembygdsgården i Edsbyn. Under hösten fortsätter man med olika arrangemang, främst i Edsbyns museum.

Mer läsning

Annons