Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyrytmik – kul både för barn och föräldrar

/

Att sjunga och mysa tillsammans med sina små barn är inte bara roligt – det stimulerar dessutom både språkutvecklingen och barnets kroppsuppfattning. Det berättar Emma Uddas, som leder grupper i babyrytmik.

– Babyrytmiken ger en bra grund på många vis, säger hon.

Annons

Filtar, kuddar och gosedjur i massor ligger utspridda över golvet. Bland kuddarna sitter en handfull mammor och pappor med sina barn, de flesta i ettårsåldern. Ledaren Emma Uddas plockar fram ukulelen, slår an ett ackord och börjar sjunga en slags presentationssång där de tillsammans, i en ring, räknar upp namnen på alla barn som är där.

Barnen lyssnar uppmärksamt – ibland. Andra gånger är det något spännande som måste utforskas någon annanstans på filtarna.

– Barnen tycker att det här är kul. Och det gör ju vi föräldrar också, säger Maria Westh som är där med sonen Melker.

Missionskyrkan har ordnat babyrytmik de senaste tre åren. Tanken är att det ska kunna fungera som en mötesplats för föräldrar.

Babyrytmiken inleds alltid med samma sång för att barnen ska känna igen sig. Därefter varierar Emma sig mellan olika teman. Just nu är det djurtema och barnen sjunger om älgar, katter och elefanter samtidigt som de leker med gosedjursversionerna.

Hon varvar sånger och ramsor med rörelser. De klappar sig på magarna, sträcker på armarna...

– Ju äldre barnen blir desto mera handlar det om att utveckla sin rumsuppfattning och kroppsuppfattning. Det finns också studier som visar att språkutvecklingen går snabbare om man har fått hjälp genom rytmiken.

Mer läsning

Annons