Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för friskola i Voxnabruk

/
  • Beslutet om att inte godkänna Voxnabruks skola som friskola slog ner som en bomb i Voxnabruk på torsdagen. Styrelsen hade inte sett beslutet.

Skolinspektionen har avslagit ansökan om att få starta friskola i Voxnabruk. Voxna friskola ekonomisk förening har sökt för förskoleklass, grundskola årskurserna ett-sex och fritidshem.

Annons

Skolinspektionen gör bedömningen att Voxna friskola ekonomisk förening inte har förutsättningarna för att följa de föreskrifter som gäller för förskoleklass och årskurserna ett-sex.

Beslutet från Skolinspektionen kan dock överklagas av föreningen hos Förvaltningsrätten i Stockholm inom tre veckor.

– Det får vi nu ta ställning till. Men vi strider nog på så länge vi kan. Men någonstans rinner också energin ut, säger Pontus Simonsson som är en av de föräldrar som har engagerat sig för en friskola i Voxnabruk.

Barn- och skolnämnden i Ovanåkers kommun kommer att invänta om det blir någon överklagan innan den tar beslut vad som nu kommer att hända med skolan i Voxnabruk.

– Blir det ingen överklagan kommer barn- och skolnämnden att ha ett extrainsatt sammanträde i slutet av oktober eller början av november. Blir det en överklagan kommer vi att invänta Förvaltningsrättens utslag, säger barn- och skolnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Vad tycker du om Skolinspektionens avslag?

– Det känns tråkigt. Det känns ändock spännande om en byskola, friskola kan bli verklighet. Men jag blir samtidigt inte överraskad, när jag läser Skolinspektionens motivering där man hänvisar till elevunderlag och behöriga lärare, säger Håkan Englund.

Mer läsning

Annons