Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboendet förlorade i förvaltningsrätten

Att Alfta-företaget inte var registrerat för F-skatt vid anbudstidens slut var ett tillräckligt tungt skäl för att underkänna deras anbud om att fortsätta driva asylboende. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom som kom under måndagen.

Annons

I maj kom beskedet att Fastigheterna på Kullen i Alfta AB hade underkänts i Migrationsverkets direktupphandling av asylboenden. En chock för ägarna som redan drivit asylboende i det gamla kurhuset i ett års tid.

Enligt Migrationsverket berodde diskvalificeringen på att bolaget underkänts på punkten "krav på leverantören". Det visade sig bero på att bolaget inte var registrerat för F-skatt vid anbudstidens slut, ett så kallat skallkrav i upphandlingen.

Enligt ägarna handlade det om en ren miss som snabbt korrigerades. De försökte få Migrationsverket att ändra sig.

Men verket stod på sig och under juni har merparten av de 143 boende flyttats från Alfta till andra boenden.

Bolaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I sina yttranden dit har bolagets jurist framhållit att konsekvenserna av beslutet inte står i proportion till det fel bolaget begått.

Men under måndagen kom förvaltningsrättens dom. Domstolen slår fast att F-skatt var ett obligatoriskt krav i upphandlingen. Eftersom bolaget inte uppfyllde detta var det rätt att underkänna deras anbud.

Eller som förvaltningsrätten formulerar saken:

"Principen om likabehandling av anbudsgivarna medför att den upphandlande myndigheten inte får efterge eller bortse från förfrågningsunderlagets obligatoriska krav".

I ett mail till helahälsingland.se skriver bolagets delägare Sofie Berglén att de inte hunnit besluta sig för om domen ska överklagas till kammarrätten eller inte. Klart är däremot att de kommer att lämna in ett nytt anbud till Migrationsverket så fort chansen ges.

– Självklart kommer vi vara med i nästa upphandling som de säger ska komma ut i höst. Fastigheterna på kullen kommer fortsätta med affärsinriktning asylboende, skriver hon.

Läs också:

Hot om stängning för asylboende

Stängningsbeslutet engagerar

Fortsatt process om asylboendet

Utflyttningen har börjat i Alfta

Alla flyttar inte från Alfta Quren

Mer läsning

Annons