Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets stipendiater: Lions hyllar framgångsrika insatser inom idrott och kultur

/
  • Josefine Engström tar emot idrottsstipendiet och Inga Hjohlman kulturstipendiet av Alfta Lions på söndag den 6 december i Alfta kyrka.
  • Det är en frihetskänsla att vara själv i skogen och orientera, säger Josefine Engström.
  • Träet har sitt eget liv och sin egen vilja, som jag får hjälp av på något sätt, säger Inga Hjohlman.

Två VM-medaljörer och en uppmärksammad konstnär finns bland årets Lions-stipendiater i Alfta. I samband med Luciahögtiden i Alfta kyrka på söndag den 6 december kommer de att få ta emot sina stipendier i idrott respektive kultur.

Annons

Josefine Engström har haft stora framgångar i skidorientering. Hon har tävlat för svenska landslaget och tog VM-guld i långdistans och damstafett och brons i sprint och mixstafett. I EM har hon tagit guld i damstafett och mixstafett och brons på långdistans och medeldistans.

Läs mer: Josefine Engström trea i SM

– Det är både jätteroligt och hedersamt att få uppmärksamhet genom att få stipendium. Det känns att hembygden tänker på mig, säger Josefine Engström.

Trots att hon har bott i Finland och nu bor i Stockholm fortsätter hon att tävla för Alfta ÖSA OK. Josefine jobbar halvtid som gymnasielärare på den del av komvux som sker på distans.

Inga Hjohlman har just avslutat en utställning i Bollnäs och kommer i februari att ställa ut två verk i samband med Liljevalchs vårsalong i Stockholm.

Läs mer: Här svänger det om Inga Hjohlmans ko

– Det betyder väldigt mycket faktiskt att få ett sådant här stipendium. Det är kul att känna att det man gör uppskattas. Jag tycker det är väldigt viktigt med konst och kultur, säger Inga Hjohlman.

Hon berättar att hon alltid har tecknat och alltid varit fascinerad av trä som konstmaterial. Hon har också gått två konstskolor - Nyckelviksskolan och Gerleborgsskolan

Erik Rost får också Lions idrottsstipendium för sina insatser i skidorientering. I VM blev det tre medaljer silver i stafett, brons i både sprint och i mixstafett. I EM tog han två guld på långdistans och mixstafett.

– Det är alltid kul att få uppskattning för det man gör och att det uppmärksammas av folk runtomkring, säger Erik Rost.

Erik tävlar också för Alfta ÖSA OK när det gäller skidorienteringen och för Malung när det gäller fotorienteringen.

Erik framhåller Alfta ÖSA OK:s stora betydelse för att han och andra ungdomar vill fortsätta med orientering och som nu ofta tävlar tillsammans i olika mästerskap. Han jobbar halvtid för LRF konsult i Falun och deltar nu i tävlingar i världscupen i skidorientering i Finland. Därför kommer han inte att kunna ta emot stipendiet själv, utan hans mamma gör det i stället.

Läs mer: Erik Rost med i första landslagstruppen

Erik (år 2000) och Josefine (2003) har tidigare tagit emot Lions idrottsstipendium för sina insatser i fotorientering.

Alfta Lions stipendier har delats ut sedan 1973, samma år som Alfta Lions bildades.

Mer läsning

Annons