Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en hund dödad av varg söder om Alfta

En hund, en drever, attackerades och dödades av en varg på lördagsmorgonen. Attacken inträffade strax söder om Alfta.

Annons

Det var på Sörberget i byn Älvkarhed, strax söder om Alfta. Ett område som sannolikt ligger inom det så kallade Sjösvedenreviret även om bristen på spårsnö gör det omöjligt att säga säkert att det rör sig om varg från just det reviret.

Förra veckan blev en annan drever dödad av varg inom Sjösvedenreviret och för en månad sedan dödades en jämthund i samma område.

Läs mer: Drever dödad av varg

Läs mer: Jämthunden Fight bets ihjäl av varg

– Vargsituationen i Hälsingland är verkligen inte bra just nu, konstaterar Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

I Gävleborg finns just nu tillstånd att skjuta sex vargar, men ingen av dessa inom Sjösvedenreviret.

– Med tre hundar döda inom samma område på så kort tid borde det verkligen finnas utrymme för licensjakt även inom Sjösvedenområdet, säger Johan Lundberg.

Dessutom ändrades de juridiska förutsättningarna så sent som i fredags och det är alltså oklart om ens beslutet om jakt på sex vargar kommer att bli av. Ett faktum som oroar Johan Lundberg.

– Vi vet att Hälsingland just nu berörs av åtta vargrevir och vi har goda indikationer om att fler revir håller på att etableras. Från Jägareförbundet lämnade vi in en överklagan på det första beslutet där vi förespråkar licensjakt på tolv vargar i stället för de sex som länsstyrelsen beslutat om.

Läs också: Licensjakten överklagas

Att till och med jakten på de sex som det fattats beslut om nu riskerar att skjutas upp ytterligare ser han som mycket oroande.

– Jag är rädd för att bara lite mer tid utan jakt gör att vi riskerar att få ett litet Värmland här i Gävleborg, säger han.

Enligt en kartläggning som tidningen Svensk Jakt har gjort har nu nio hundar dödats av varg under 2015 i Gävleborgs län.

– Och jag ser allt mer tecken på att det inte bara är vi jägare och våra hundar som drabbas, säger Johan Lundberg. Det här skapar otrygghet för alla som bor i dessa områden.

Mer läsning

Annons