Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änglar finns ideras konst

/

Cia Wikman och Barbro Ager visar sina konstfulla broderier. I Edsbyns och Alftas bibliotek kan man under april månad se dessa broderier plus Cias käril (kärl) och Barbros screentryck.

Annons

Både Cia och Barbro har blivit inspirerade av en liten ängel. Den finns på en del väskor, som hör till kvinnliga sockendräkter i Hälsingland.

– Jag tror att många inte vet att de har en ängel på sin väska, eftersom den är så liten. Ornamentet på väskbygeln är spritt över hela Hälsingland. Ängeln har varit en utgångspunkt för mig. Jag hittar detaljer i folkkonsten som inspirerar mig, säger Barbro Ager.

En annan inspirationskälla är insekter av olika slag. Fascinationen för denna mikrovärld väcktes redan under skolåren, då Barbro skrev en blodig uppsats om korsspindlar.

– Jag hade korsspindlar på mitt rum och de fångade saker, som jag observerade. Fokus i uppsatsen var på rovdjuret i spindeln. De insekter jag har skapat till utställningen är dock snällare och godmodigare, säger Barbro Ager.

Cia Wikman låter sig i första hand inspireras av vårt gedigna textilarv och tidigare generationers skaparglädje.

– I mina broderier finns blinkningar till både Lim-Johan och Brita Kajsa Karlsdotter i Anundsjö likväl som den okände väskbygelmakaren som har verkat här i bygden, konstaterar Cia Wikman.

Cia Wikman har många strängar på sin lyra. Hon jobbar som speciallärare i Viksjöfors. Barbro Ager är textilkonstnär sedan många år tillbaka och bor i Långhed.

Cia och Barbro träffades, när de var med i styrelsen för Bollnäs-Voxnadalens hemslöjdsförening.

Mer läsning

Annons