Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt från föreläsningar till barnloppis på Rättvisefesten

/
  • Patrik Eriksson, Petra Hagelin och Sven Jansson ingår i nätverket RättvisAlfta som till helgen ordnar Rättvisefesten i Forsparken.

Klimatfrågan, mänskliga rättigheter och rasism – det är tunga ämnen som står i centrum på Rättvisefesten. Men runt föreläsningarna finns en lång rad andra aktiviteter – barnklädesloppis, musik och marknad är bara en del av allt som händer i Forsparken på lördag.

Annons

Matmarknad, second hand-marknad, skaparverkstad, barnaktiviteter, musik, kafé, djurhage – och en innebandyturnering. Det är en hel del som står på schemat på lördag när Rättvisefesten intar Forsparken igen. Och dessutom, förstås, festivalens kärna: en rad föreläsningar.

I år är temat mänskliga rättigheter och rasism – Sven Jansson menar att temat ligger närmare klimatfrågan än många har tänkt på.

– Klimatfrågan är en rättvisefråga. Många människor lever redan i konsekvenserna av klimathotet, i det vi talar om, som kanske kommer att röra våra barnbarn.

– Och hela vårt konsumtionssamhälle, de ekonomiska systemen, bygger ju på att någon annan är fattig, fyller Petra Hagelin i.

Årets föreläsningar rör sig både runt rasism, mänskliga rättigheter, kolonialism, ekonomi och rapporter från andra delar av världen. Samtidigt sker alltså en mängd aktiviteter vid sidan av föreläsningarna. Och så har man ordnat det med flit.

– Vi har valt en lättsam form när det handlar om så tunga frågor, så man inte bara går hem och bryter ihop efteråt. Vi vill väcka en tanke. Att man kommer hit och en tanke väcks. "Det verkar ju inget vidare det här med klimathotet. Jag kanske skulle köra lite mindre bil." Då har vi uppnått något, säger Sven.

Mer läsning

Annons