Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alftas talang om storbråket – och tappet som kostade: "De har egentligen ingenting"

Alfta Indians har ett kval inom räckhåll.
Men det finns en del att slipa på för att nå dit...
– De har egentligen ingenting, ändå gör de fyra-fem "bösmål", säger 19-årige talangen Pontus Mickelsson efter snöpliga 8–8 mot Klockarberget.

Annons

0–2 efter sju minuter var en jobbig start. Men två billiga mål skakade inte unga Alfta – som visade den klass som finns när spelet stämmer.

Första perioden fick se en offensiv där hemmalaget i det närmaste stod parkerat på Klockarbergets planhalva.

Pontus Mickelsson är en av flera spelare under 20 år som spelar i årets upplaga av Alfta.

Men trots trycket var det 3–3 i första paus.

– Vi är det bättre laget i åtminstone 45 minuter, de har egentligen ingenting. Men sen har de fyra-fem "bösmål" där de skjuter på ben och liknande. Billigt, vi ställer upp i ordnat spel och spelar ut dem, och sen kontrar de, säger Pontus Mickelsson, som kom tillbaka till moderklubben den här säsongen efter tre år på Faluns innebandygymnasium.

– Jag flyttade till Falun efter högstadiet och var med i a-laget en sväng innan det. Sen hörde "Ante" (Andreas Asp, Alftas tränare) av sig efter studenten och då var det bara att skriva på. Jag har hela tiden haft ambitionen att gå tre år i Falun och sen spela med Alfta igen.

Du hade inga planer på att sikta högre upp i seriesystemet?

– Det är klart man vill högre upp, men målet nu är Alfta och jag har kontrakt i två år. Sen får vi se hur vi står och vad som händer.

Pontus Mickelsson kramas om efter sitt 1–2-mål i den första perioden.

Förhoppningsvis kommer Alfta blomma ut till sin fulla potential nästa säsong, blir det kval och avancemang till division 1 redan nu skulle det bara vara en stor bonus.

Med flera äldre profiler borta är det ett klart yngre Alfta som håller på och växer in i seniorkostymen.

– Vi är ett ungt lag med lite rutin så vi spelar mycket på desperation och vill uppåt hela tiden, så vi åker på många kontringsmål. Vi är unga och hungriga och det är en styrka, vi vill spela med fart och gå in hårt i närkamperna, säger Pontus Mickelsson.

För hans del har det första riktiga året som senior varit klart godkänt, med 11 mål och sex assist på 11 matcher. Mot Klockarberget blev det en av vardera sorten. Ett skralt facit tycker Pontus Mickelsson.

– Ja, jag missade mycket och slarvade med boll. Jag kan bättre.

I mittperioden hade Alfta lägen att stänga matchen, men Klockarberget hittade hela tiden vägar ur greppet – och i stället var det gästerna från Sundsvall som sände en chockvåg genom sporthallen med fyra raka mål vilket gav 5–8 inför tredje perioden.

Pontus Mickelsson tappade luften sju minuter in i andra perioden efter en ful smäll på mittplanen.

Men med två femmor så orkade inte Klockarberget hålla sin ledning. Två tidiga reduceringar av Tobbe Östling och David Borg gav Alfta kontakt och i den 15:e minuten kom också kvitteringen till 8–8.

Alfta matchade laget hårdare i tredje perioden – men Pontus Mickelsson tycker inte att det borde skett tidigare.

– Vi håller på och lär oss och vill spela på tre femmor så länge som möjligt. Att vi går ner på folk i tredje är okej, men inte tidigare, det är viktigt att alla får komma in i det på rätt sätt, säger han.

8–8 stod sig under ordinarie tid, och sedan följde en stökig och mållös förlängning – som avslutades med ett klassiskt "line brawl" där båda lagen var ute på planen och redo att slåss.

Mitt i smeten fanns Pontus Mickelsson.

– Deras kille drar en ful tackling på Jocke (Rudman) och springer på mig och då tänder jag till. Sen kommer nummer 14 som varit sur hela matchen och är på mig och efter det är det igång. Det blir lätt så i slutet på matchen, frustration, säger han om situationen tre sekunder före slutsignalen.

De mindre hetlevrade spelarna fick sära på lagen med hjälp av tränarna när det tände till i slutet.

MATCHFAKTA

Alfta–Klockarberget 8–8 (3–3, 2–5, 3–0, 0–0)

Period 1: 1–2 (7.58) Pontus Mickelsson, 2–2 (9.09) Tobias Östling, 3–3 (10.41) Anders Westman.

Period 2: 4–4 (2.46) Jesper Josefsson, 5–4 (4.42) Jesper Josefsson.

Period 3: 6–8 (1.25) Tobias Östling, 7–8 (4.11) David Borg, 8–8 (14.18) Anders Westman.

Skott: 25–17.

Domare: Leif och Johnny Sundberg, Bollnäs.

Publik: 192.

Mer läsning

Annons