Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfta mister träutbildning

/
  • Vi efterlyser och strävar efter långsiktighet för kommande satsningar i Teknik-college Ovanåker-Bollnäs. Ur den synvinkeln är det också märkligt att kommunen tar hem gymnasiets träteknikutbildning, säger Åke Lind som här visar en av de rustade svetslokalerna, för Mig- och Tig-svetsar.
  • Alfta skogstekniska har investerat ett par miljoner i att rusta upp svetslokalerna. Man behåller ett gymnasieprogram, industritekniska programmet, svetsteknik. Den utbildningen har mött ett mycket stort intresse.

Ovanåkers kommun tar hem gymnasiets träteknikutbildning. Därmed förlorar Alfta skogstekniska utbildningen, industritekniska programmet med inriktningen produkt- och maskinteknik träinriktning som den numera heter.

Annons

En konsekvens av det beslutet är att textil- och metallslöjdslokalerna vid Celsiusskolan i Edsbyn under våren byggs om till utbildningslokaler för beräknade 2,85 miljoner.

En annan konsekvens är att Alfta skogstekniska flyttar ur sina utbildningslokaler inom Alfta industricenter.

Lasse Larsson som driver Alfta skogstekniska kan se tillbaka på ett rekordår. Under 2011 utbildade skogstekniska över 2 000 elever/kursdeltagare, även utanför Alfta.

Lasse Larsson är kritisk till hur det har gått till, när kommunen beslutade att göra förändringen och ta hem träteknikutbildningen.

– Jag är förvånad att kommunen lägger så mycket pengar på en sådan här investering. Tyvärr har varken skolan eller politiker varit i kontakt med oss och man har inte gjort en analys vad det blir för konsekvenser av detta beslut, bland annat när träutbildningen förläggs till mycket små lokaler, säger Lasse Larsson.

– Vi fick en förfrågan om att fixa det här. Vi skulle kunna erbjuda betydligt större lokaler och fler maskiner och till ett mycket billigare pris. Nu lägger man ut sammanlagt tre-fyra miljoner, när man hade kunnat köpa utbildningen som många andra kommuner gör.

– Det vi efterlyser är en konsekvensanalys av ett sådant här beslut. Nu lämnar vi utbildningslokalerna inom Alfta industricenter och det är synd, säger Lasse Larsson.

– Vi presenterade ett tre plus tre årigt avtal för att driva utbildningen vidare i Alfta skogtekniskas regi. Men det blev avslag i gymnasie- och utbildningsnämnden, säger utbildningsansvarige vid Skogstekniska Åke Lind.

Åke Ahl (M) är ordförande för gymnasie- och utbildningsnämnden. Han konstaterar att skälen är helt ekonomiska. Skolan räknar med att spara en halv miljon till att börja med. Till hösten startar man i de ombyggda lokalerna i Edsbyn.

Även det gamla fordonsprogrammet, skogsmaskinmekaniker årskurs två och tre försvinner från Alfta 2013. Enligt Åke Ahl har intresset för att söka till Alfta blivit mindre i och med minskade elevkullar.

Man har inte heller riksintag på den utbildningen längre i och med den nya läroplanen Gy 11. De elever som går där nu kommer att fortsätta och avsluta sin utbildning i Alfta men det sker ingen ny intagning i höst.

Alfta skogstekniska behåller en gymnasieutbildning och det är det industritekniska programmet, svetsteknik. Där har skogstekniska investerat ett par miljoner. Utbildningen kommer att hållas i Alfta skogstekniska egna lokaler. Utbildningen har mötte ett mycket stort intresse.

Skogstekniska har även inlett ett utbildningssamarbete med Ånge kommun för skogsmaskinförare.

Mer läsning

Annons