Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 000 till näringslivsbefrämjande åtgärder

/
  • Det behövs utökad barnomsorg och fler platser i kommunen, anser Hans Jonsson (C) och Bertil Eriksson (KD). De vill också återinföra vårdnadsbidraget för att öka valfriheten för barnfamiljerna.

Centerpartiet och Kristdemokraterna konstaterar i sin skuggbudget att Ovanåkers kommun står inför stora utmaningar.

Annons

Därför föreslår de båda partierna att den nye näringslivsutvecklaren får 300 000 till verksamhetsmedel för näringslivsbefrämjande åtgärder. Man vill också att det kommunala näringslivsprogrammet ska revideras under första halvåret 2013.

– Det är viktigt att den nye näringslivsutvecklaren får pengar att röra sig med. Om han inte får det vad ska han göra då, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Vidare vill de båda partierna återinföra vårdnadsbidraget samt utöka samarbetet med Fria Förskolan Framtiden för att minska trycket i barnomsorgen.

– Vårdnadsbidraget var en del av valfriheten för föräldrarna. Det var ett 20-tal som använde sig av det. Det behövs en treavdelningsförskola, men satsningen på Västergården är dåligt underbyggd. Man begär hela tiden nya pengar. Det var också konstigt att Sörgården lades ner med tanke på bristen på platser, säger Bertil Eriksson för Kristdemokraterna.

Ett förslag från de båda partierna är att i nuläget avslå de begärda pengarna till förskoleverksamhet, eftersom man anser att man inte har fått tillräckligt underlag för att ta ställning till ett sådant beslut.

För att finansiera dessa förslag samt något mer, så vill man slå samman barn- och skolnämnden och gymnasie- och utbildningsnämnden.

– Vi motsätter oss också den metod som majoritetspartierna har använt där äskade medel för vissa insatser har "prutats" med 30 procent från faktisk kostnad. Detta innebär att man rent faktiskt avhänder sig det politiska ansvaret till tjänstemän, säger Hans Jonsson.

Mer läsning

Annons