Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,5 miljoner till Viksjöfors

/
  • Vi vill även koppla naturen till projektet på ett naturligt sätt, säger Helena Ehrstrand.

EU-fonden Erasmus+ har beviljat projektet e-ARTinED vid Viksjöfors skola cirka 2,5 miljoner kronor (279 964 euro) i bidrag under tre år. Det innebär att skolan kan utveckla sitt projekt med en kulturpedagogisk skolform i samarbete med föreningslivet.

Annons

– Vi har därmed uppfyllt kommunalrådet Yoomi Renströms önskemål att vi måste få in pengar till den nya alternativa pedagogik vi vill utveckla vid skolan, säger Helena Ehrstrand som var med och skrev ihop ansökan på 67 sidor.

– Vi fick ett års respit av kommunen för att ordna denna del av finansieringen annars skulle skolan stängas.

Ansökan kan ses som en alternativ läroplan, som kompletterar den vanliga läroplanen.

Ansökans tre viktigaste punkter, enligt Helena Ehrstrand, handlar om att man vill utveckla ett avslutat ARTinED-projekt, skapa en ny pedagogik som även kan vara en modell för andra skolor och visa att det finns vägar för glesbygden.

– Vi vill framför allt visa att glesbygden inte alls behöver urlakas och avfolkas. Vi vill visa att glesbygden kan leva och växa och att projektet även är en väg för andra, säger Helena Ehrstrand

Skolan har via Viksjöforsbaletten, som står för ansökan, kontakter med elever i Italien, Grekland, Belgien och Storbritannien. Det skapar relationer till barn i andra länder, som också är en del av projektets pedagogik.

I det nya projektet ingår också fortbildning av lärare, som vill jobba med den alternativa pedagogik e-ARTinED står för.

– Jag tror många barn ramlar mellan stolarna i en traditionell skola. Det behövs även ett annat språk och andra metoder för inlärning, säger Helena Ehrstrand.

I Viksjöfors finns även inslag som dans, konst, foto, film och teater med i skolarbetet.

Erasmus+ är en av EU:s 600 fonder. Denna del av Erasmus+ går via Universitets- och högskolerådet och handlar om ungdomar och utbildning.

Mer läsning

Annons