Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

113 centimeter gädda vann Ovanåker Open

/
  • En av arrangörerna, Mikael Persson, var inte själv med i tävlingen. Men på fritiden brukar han och Anders Persson dra upp en del gäddor tillsammans.
  • För att vara med i tävlingen måste gäddan mäta minst 90 centimeter, meddelar Anders Persson.

Klockan 06.00 på morgonen samlades truppen på Edsbyverkens parkering. Än så länge låg sjöarna i kommunen stilla och orörda för dagen. Men snart skulle en gädda på 113,5 centimeter dras upp ur vattnet.

Annons

Ovanåker Open är en tävling som växt i popularitet under de fem år som den arrangerats i kommunen.

Bakom tävlingen står vännerna och gäddfiskarna Anders Persson och Mikael Persson.

– Idén föddes någon gång på fönsterfabriken i Edsbyn. Vi hade kört någon tävling tidigare med max åtta lag på en och samma sjö. Men så började vi prata om att köra en tävling för alla i hela kommunen, säger Anders Persson.

Och så blev det. Tävlingen är en gäddfisketävling där metoden catch and release, fånga och släppa, används. Deltagarna anmäler sig som lag med högst två personer i varje lag. Anders berättar att tävlingen har blivit lite av en tradition nu, med cirka 45 deltagande lag.

– Det har blivit en snackis. Folk börjar tagga i gång långt innan, och börjar gå igenom taktiker inför tävlingen. Det är ju det som får oss att fortsätta. Vi har rätt mycket annat på fritiden men det ger så pass mycket att arrangera den här tävlingen två gånger om året. Vi får väldigt mycket uppskattning av dem som är med.

Lagen samlades klockan sex den mörka lördagsmorgonen, den 3 september, innan de skingrades och tog fart mot den sjö de valt att fiska i. Den enda regel att följa är att sjön måste ligga i Ovanåkers kommun. Men på vilket sätt man väljer att fiska är upp till deltagaren själv.

– Förutsatt att det är en sportfiskemetod och att endast ett spö används, så får de välja själva om de vill flugfiska, släpa drag, trolla eller kasta land. De allra flesta kör båt, men det gör man som man vill med, säger Anders Persson.

Varje lag förses med en måttbräda märkt med lagnummer, där fisken läggs och fotas som bevis för fångsten, innan den åter släpps i sjön.

– Vi vill sprida att man kan släppa tillbaka fisk, man behöver inte rovfiska. På det här sättet blir det ingen masslakt, som det blivit på andra ställen. Därför vill vi sprida catch and release, för den stora gäddan är extremt viktigt för våra vatten.

Men tar inte gäddan skada när den fångas och sedan släpps tillbaka?

– De kan ta en viss skada, men när gäddan ska till och leka så tar den mer skada av det. Vet man hur man ska behandla en gädda så är det ingen fara, de har mycket högre smärttröskel än vad vi människor har.

Medan lagen var ute och fiskade stod Anders Persson hemma i köket och diskade.

– Vi vill inte vara med på vår egen tävling. Vi var det i början men det har blivit så stort nu. Det skulle kännas dumt att komma på pallplats på sin egen tävling.

Efter en hel dag på sjön samlades lagen åter och vinnarna utsågs.

– Anders Wallin och Björn Vidner vann med en gädda som var 113,5 centimeter. Vinsten bestod mestadels av pengar från anmälningsavgiften, men även en del sponsorartiklar.

Nästa tävling kommer att äga rum efter gäddleken i maj.

Mer läsning

Annons