Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 600 dör i fallolyckor

/
  • Brandvarnare och brandsläckare är bra för den som vill öka sin brandsäkerhet i hemmet. I dag finns även resebrandsläckare, som man kan ta med sig när man är ute och reser, berättar Jannike Wåhlberg från Civilförsvarsförbundet som besökte Edsbyn och PRO på onsdagen.

I Sverige dör 1 600 personer per år i fallolyckor inomhus och utomhus. I den gruppen är 90 procent 65 år och äldre. Men man kan själv förebygga den typen av olyckor.

Annons

Det berättade Jannike Wåhlberg från Civilförsvarsförbundet vid en samling i Folkets hem i Edsbyn på onsdagen. Mötet var ett samarbete mellan PRO och ABF i Ovanåker och samlade många besökare. Temat denna dag var olycksfall i hemmet.

– Det jag vill att ni ska känna till är att det är så farligt och vanligt med fallolyckor, att det till och med är så många som avlider av de skador de orsakar, sade Jannike Wåhlberg.

Inomhus kan en fallolycka ske när man till exempel ska byta gardiner, eller snubblar över en sladd eller i en matta. I badrummet är det risk att halka, när man har duschat eller badat.

Utomhus är isiga vägar och trottoarer farliga. Det kan också ske en olycka om man stiger upp på en stege för att till exempel såga grenar på ett träd. Man kan också råka ut för en olycka, när man cyklar.

– En övervägande del av alla olyckor sker i hemmet och på fritiden. En cykelhjälm ger ett fantastiskt bra skydd, när man är ute och cyklar. Hjärnan har 85 procent större chans att klara sig från skador om man har cykelhjälm, än om man cyklar utan, säger Jannike Wåhlberg.

Hon tipsade även om broddar för att minska risken för att halka ute.

Inomhus kan man skydda sig genom att plocka bort vanliga mattor eller skaffa halkskydd, som placeras under mattorna. För badrummet finns särskilda mattor för både dusch och badkar. Ett handtag vid badkaret är också bra för att minska risken för halkolyckor, enligt tipsen från Jannike Wåhlberg.

Det är säkrare att kliva upp på en trappstege med handtag, än upp på en stol när man ska byta gardiner eller plocka ner lådan med julgrejer.

– Eller varför inte fråga någon yngre person om den kan hjälpa dig med det om du lätt blir yr, säger Jannike Wåhlberg.

Mer läsning

Annons