Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker minskar flyktingmottagandet

Ovanåkers kommun drar ner på flyktingmottagandet. Socialnämnden föreslår att kommunen tar emot 25 flyktingar nästa år. Det är en minskning jämfört med de 40 flyktingar sammanlagt som kommunen tog emot i år. Länsstyrelsen föreslog 30-40.

Annons

Den officella siffran för 2011 var egentligen 35, men med de barn som följde med sina föräldrar blev det 40 flyktingar totalt. Afghanistan och Burma är några av de länder som kommunens flyktingar kommer ifrån.

– Vi gick på tjänstemannayttrandet. Jag känner att det var klokast att göra på det här sättet, eftersom det kan bli svårt att hjälpa dem, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

I budgetförslaget för 2012 föreslås pengar till en egen praktiksamordnare, som skulle kunna hjälpa flyktingar i kommunen.

Socialnämnden konstaterar att den nya lagen när det gäller flyktingmottagande grundar sig på lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare, som började gälla för snart ett år sedan.

Tanken med den lagstiftningen var att ge nyanlända bättre förutsättningar att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och kunna klara sin egen försörjning.

Men socialnämnden anser att den nya etableringsinsatsen inte motsvarar det som har utlovats. Därför tycker man att ett mer rimligt mottagande i antal personer är 25 nästa år, jämfört med Länsstyrelsens förslag.

Det är också det antal nämnden föreslår att kommunen tecknar ett ettårigt avtal om med Migrationsverket och Länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons