Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otryggt bo kvar med sjukt barn

Det känns inte tryggt att bo kvar i Hudiksvall i det läget då inte bara barnsjukvården utarmas utan hela sjukhuset känns hotat då inga läkare kommer att välja vår stad, som känns utan framtidstro.

Ger mig in i debatten om barnsjukvården i Hudiksvall utan kunskap om ekonomi eller sjukvårdspolitik. Men däremot har jag och min familj erfarenhet och kunskap om verkligheten om hur det är att leva med ett sjukt barn.

Min son som nu är åtta år blev för två år sedan allvarligt sjuk, han fick leukemi. Det var något man trodde bara hände andra, inte oss.

Har alltid tänkt, innan det hände, att jag nog inte skulle klara en sådan situation. Men det gjorde jag.

Och det mycket tack vare den personal, sköterskor, läkare, kurator med flera som kommit att bli en stor del av vår vardag och vårt liv, personalen på Hudiksvalls barnsjukhus.

Behandlingen för barn med leukemi är 2,5 år. Under perioder har vi tillbringat lika mycket tid på sjukhuset som hemma då behandlingen i sig gör barnet infektionskänsligt och sjukt.

Jag som mamma har lyckats bygga upp en trygghet och tillit till att det ska gå bra tack vare konstant stöttning från de otroligt proffsiga, men framför allt empatiska människor som arbetar på barnavdelning/mottagning och hela tiden funnits nära till hands.

I vår familj finns tre barn och bland det jobbigaste med den här situationen, utöver den oro över att cancern ska komma tillbaka som man måste acceptera och ha kvar livet ut, har varit slitet med att kunna räcka till för alla tre.

Att vilja och försöka ge alla tre en lycklig barndom, att ingen blir bortglömd i skuggan av sjukdomen. Det har fungerat tack vare närheten till barnsjukhuset i Hudiksvall.

Vi har klarat av en otroligt svår period! Men när jag försöker föreställa mig att den här vården inte skulle ha funnits i Hudiksvall utan som närmast i Gävle kan jag inte se hur vår familj skulle ha klarat av livet under de här åren.

Vi har år kvar av provtagningar och kontroller. Det känns inte tryggt att bo kvar i Hudiksvall i det läget då inte bara barnsjukvården utarmas utan hela sjukhuset känns hotat då inga läkare kommer att välja vår stad, som känns utan framtidstro.

Men det här är som sagt en väldigt personlig vinkling och inte alls med några ekonomiska argument. Men även politik och sjukvård måste ju då och då handla om verkliga personer.

Carin Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel