Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Otroligt viktigt med rätt stöd"

Söderhamns Tillväxtkassa kommer att bli ett lyft. Det säger företagare med erfarenheter av liknande koncept.

– I Jämtland gav det en stadig ökning av arbetstillfällen, säger Håkan Enbom, numera Söderhamnsföretagare.

En lång resa börjar med ett steg och när det kommer till företagande kan det första steget jämföras med ett jättekliv.

Småföretagare som vill expandera drar sig för att göra satsningen på egen hand. Stora lån är svåra att få. Affärsrådgivning finns det gott om men med ekonomiskt stöd så blir det lite lättare att ta steget.

– Det som man oftast stöter på bland småföretagare är en osäkerhet om man ska våga satsa och gå från en till två, tre och fyra anställda. Som ensamföretagare är man utsatt och får jobba även om man är sjuk. När man sedan går från fem till uppåt tio anställda blir det mer stabilt men vägen dit kan vara svår, säger Lennart Hammarsten, ordförande i Företagarna Söderhamn.

Han gläds över nyheten om Söderhamns Tillväxtkassa precis som så många andra inom det lokala näringslivet. Bland företagarna som redan etablerat sig inom kommungränserna finns flera som på nära håll sett att tillväxtkassan är ett fungerande koncept.

– Jag har bott i Jämtland där de kört med en sån här modell i 10-15 år och det gav en stadig ökning av arbetstillfällen, säger Håkan Enbom från Bergvik.

Tillsammans med två partners driver han det nybildade aktiebolaget Hefe.

Ingen av de tre delägarna kommer ursprungligen från Söderhamn. De är inte förblindade av någon övervintrad bruksmentalitet utan ser tvärtom jättestora möjligheter med kommunen. De tycker att mjuka värden som naturen är lika bra som de hårdare, som infrastrukturen och tillgången på lokaler.

Med Söderhamns Tillväxtkassa tror de att fler vågar ta chansen att utnyttja den potential som finns.

– Det är precis något sådant här som saknats. Det är väldigt svårt att komma igång med ett företag, alla har inte möjligheter att låna. Även om man har en superbra idé är det inte bara att knalla in på banken, säger Erik Berg.

De tre är småföretagare som kommit en bit på vägen. Men de hade gärna haft tillgång till rådgivning och kapital under resans gång och skulle inte dra sig för att fråga i framtiden.

– Under tiden man utvecklas behövs säkert råd och vägledning. Vi kan ju det vi håller på med men kanske inte affärsdelarna, säger Michael Fräki.