Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Othello på tre språk

Modern teknik då Othello spelas i Ljusdal på måndag. Textas på tre språk. Besökarna får låna en Ipod.

Annons

Riksteatern tar ett stort steg mot ny teknik under sin turné med Shakespeares Othello. Det blir en ny variant med textning för scenuppträdanden. Detta för att nå nya grupper som annars inte besöker teatern.

Med vanlig teknik kan textning projiceras mot en vägg eller på en stor display. Men har besökaren tillgång till textningen i sin telefon eller på en läsplatta så går det att välja språk.

Föreställningen är ett test som särskilt vänder sig till personer med hörselnedsättning, är döv eller som har finska eller arabiska som första språk.

Många har redan en smart telefon. Den som har en Iphone eller en Androidtelefon kan använda den vid måndagens föreställning. Då laddar besökaren hem gratisappen Rikstext. Telefonen ställs in på tyst läge plus ett par andra inställningar som personal på plats servar med.

Den som inte har en egen telefon kan få låna en av de 30 läsplattor som Riksteatern har med sig för utlåning. Här gäller först till kvarn.

Den som vill utnyttja möjligheten till textning väljer om texten ska visas på svenska, finska eller arabiska.