Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersjön runt: Nära havet i Rostock

Rostock är Tysklands tredje största Östersjöhamn men för många svenskar en stad som man kör snabbt igenom på väg söderut. Värd att upptäcka eftersom det finns massor av bra restauranger och ett fotbollslag (Hansa Rostock) som ett tag hade flera svenska spelare.

Rostock har en lång historia som hamnstad. En av Hansans viktigaste hamnar, DDR:s största hamn och numera färjeläge för bland annat båtarna till och från Trelleborg.

Turister i Sydsverige har redan upptäckt charmen med Rostock som är en vackert renoverad medeltidsstad och ungefär lika stor som Malmö.

Den stora julmarknaden lockar 100 000-tals besökare även från andra länder och så smått börjar turisterna upptäcka att Rostock kan vara ett bra stopp inför den fortsatta bilresan söderut i Tyskland och Europa.  Strax intill ligger också den populära badorten Warnemünde.

Trots att drygt 40 procent av Rostock förstördes av bomber i slutet av andra världskriget så märks det inte alls idag. Precis som i Gdansk har staden byggts upp på nytt och ett otränat öga kan inte skilja på original och kopior.

Mitt i stan hittar man två jättekyrkor, S:t Mariaen och S:t Petri, samt de drygt 800 år gamla rådhuset. Ringmuren från medeltiden är bevarad på några ställen och totalt har Rostock fyra stora torn, bland andra Kröpeliner Tor från 1300-talet. Från toppen av dem kan man se ut över Rostock.

Den som stannar en dag i Rostock hinner både med ett besök på Zoo och på det intressanta Stasi-museet som lämpligt nog ligger i den östtyska säkerhetspolisens gamla byggnad.

Dagens Rostock är en universitetsstad med många unga invånare. Det märks inte minst på restauranger, ölställen och uteserveringar. Som alla gamla tyska städer med självaktning har man förstås ett eget ölmärke som här heter Rostocker.

Närheten till havet gör att många av Rostocks krogar kan servera färsk fisk.  Krahnstöver (Grosse Wassestrasse 30) och Pier 46 i Warnemünde är två favoriter. 

3 saker att inte missa i Rostock

1. Hanse Sail Rostock. Regatta med 200 fartyg och en miljon besökare. I augusti varje år.

2. Restaurang Reuters. (Neuer Markt 2) En av de bästa och dyraste.

3. Kulturhistoriska museet. Vackert konstmuseum i ett gammal kloster. (Klosterhof  7.)