Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östernäs och timmerterminalen

/

God morgon Ljusdal! Med risk för att bli riktigt tjatig måste jag ändå få ställa frågan; är planeringen och tänket kring Östernäs topphemligt, eller?!

Annons

Varför finns det ingen debatt, inga skisser, inga modeller, ingen planritning, inga intressenter ja i stort sett ingenting som rör detta projekt? Har det gått personlig prestige i hela projektet eller vad är det frågan om? Medborgarrösterna är entydiga; har du hört något om Östernäs?

Nix, inte ett ljud. Jag vet lika lite som all andra vad som är på gång. Det enda vi vet just nu är att det planerade exploateringsföretaget kommer att få ett lite mindre förmånligt erbjudande att ta ställning till. Men det räcker inte! Har inte en enda människa med hyfsade arkitektegenskaper gjort en övergripande skiss av området? Om svaret är nej är följdfrågan självklar: varför inte?

Eftersom Östernäs tydligen är den mesta nu-tiger-vi-ihjäl-frågan just nu fortsätter jag att tjata om ett övergripande tänk.

Är det Herr KG som har tänket och äger frågan? Om ja: hur tänker du? Om nej vem har bollen? Fru S, Herr C och Herr Oppositionsråd vad vill ni? Hur går tänket i kommunstyrelsen? Har ni några ambitioner och visioner för Östernäsområdet? Finns det en politisk enighet om att upprustningen av Östernäs är en chans för Ljusdal och dess medborgare att få en skvätt tändvätska och positiv framtidstro?

Vilken typ av område vill ni politiker att det ska bli; idrott, handel, kontor, grönområde? Eller har ni andra planer? Berätta, vi vill veta! Måste uppriktigt sagt säga att jag, och tydligen många med mig, inte förstår att det ska vara så svårt att få fart på tänket och spånandet kring Östernäs.

Fattar uppriktigt sagt inte vad det sitter i? Om vi backar bandet ett drygt år och tänker oss att det börjar bli verklighet att äntligen snygga till Östernäs. Då borde normalt sett våra styrande politiker och kommunala tjänstemän satt igång tankeverksamheten och haft en rad informella och formella möten och sittningar om detta nya cityområdet. Ur dessa sittningar och möten borde det ha framkommit en ganska klar bild av hur området ska planeras, byggas och användas.

Och det kanske det har gjort. Men någonting eller någon har trampat på bromsen. Kan det vara så att evenemangshallens storlek, finansiering och användningsområde stoppar upp, och indirekt mörkar, hela processen? Om det är så; säg det då!

Säg att vi inte kan göra en totalplanering av området innan vi vet om det blir en stor hall, en större hall eller en jättehall på Östernäs. Det är hallens eventuella utformning och storlek som styr vad som i övrigt kommer att ske på Östernäs. Kanske. Jag bara gissar. För vet det gör jag inte.

En annan fråga, som till stor del hänger ihop med trivseln och exploateringen av Östernäs, är planerna på en timmerterminal i Bränta. Vad händer? Ligger planerandet och byggandet av en ny timmerterminal i fas med byggplanerna på Östernäs? Hur ser kostnadsfördelningen mellan kommunen, markägaren (Banverket?) och skogsaktörerna ut? Håller kostnaderna på att dra iväg? Jag bara gissar. För vet det gör jag inte.

Mikael Sagström

Företagare, journalist, Järvsö

Mer läsning

Annons