Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskars serie fick internationellt pris

Tv-serien Ettor och nollor vann pris i skarp konkurrens vid gala i London.
– Cool känsla och lite oväntat, säger manusförfattaren Oskar Söderlund från Söderhamn.

I tv-serien Ettor och nollor fick Göteborgs undre värld liv genom Oskar Söderlunds penna. Serien sändes i tre delar av SVT för ett år sedan, men skotten fortsätter att eka runt om i världen. Tidigare har Ettor och nollor kammat hem en andraplats i klassen tv-filmer på festivalen Seoul drama awards i Sydkorea, på torsdagskvällen blev det bättre upp. Med den internationella titeln "The fat and the angry" vann serien i kategorin bästa icke-engelska drama vid C21 International drama summit i London.

– Skitroligt, det var ju mördande konkurrens, säger Oskar Söderlund, vars tv-serie ställdes mot till exempel italienska Gomorra, Mammon från Norge och danska Arvingarna.

– Stort att slå de produktionerna.

Varför går serien hem tror du?

– Bra fråga. Den har väl lite internationell look, någon slags ny variant av nordic crime som ju fungerat i ett tag i resten av världen. Den ger också en lite ny bild av svensk kriminalitet.

38-åringen kan berätta att tv-serien lever vidare i nya former. BBC är angeläget om att få ett engelskt manus för en egen variant. Men då dubbelt så lång, sex avsnitt och med Göteborg utbytt mot Manchester. Inte helt fel, konstaterar Manchester United-supportern som ihop med en engelsk manusförfattare ska få historien att smidigt korsa Nordsjön. För regin ska Johan Renck svara, som i tidigare produktioner med Oskar Söderlund.

– Jag sitter faktiskt på tåget nu och skriver åt BBC. Skitkul att det blev Manchester, vi fick välja stad och det var ganska givet. Både för musiken och fotbollen men också för att det precis som Göteborg är en före detta industristad som försöker hitta en hy identitet, säger Oskar Söderlund.

Tågresan går mot Köpenhamn och rakt ner i den undre världen igen. Manusförfattaren från Söderhamn stannar där ett tag till i sitt arbete med en annan kommande tv-serie, tänkt att gå i svensk och dansk tv om ett år om att faller på plats.

– Den är lite annorlunda, mer om internationell terrorism, kriminalitet fast på ett annat plan.

Det rullar på bra, konstaterar han. Han tvingas då och då tacka nej till både erbjudanden och bra betalning.

– De har hört sig för från USA också angående Ettor och nollor och där tackade vi nej till ganska mycket pengar. Vi valde att arbeta med BBC, det känns mycket coolare, roligare och något eget. Inte så mycket pengar men mer prestige.

Sedan ett par år är Oskar Söderlund frilans med egna bolaget Farsans penna, en blinkning till bortgångne pappan och journalistprofilen Mats Söderlund, känd som Mackis i Söderhamn och Hälsingland.

– Visst är det så. Jag tänkte döpa firman till Mackis AB men det var redan taget av en bensinmack någonstans.

Lars Edling 0270-740 09 lars.edling@soderhamnskuriren.se