Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osakligt om vindkraft

Replik till Pekka Jonzon (1/10).

När man läser insändarsidorna i hälsinge-tidningarna förvånas man mer och mer över hur helt felaktiga uppgifter upprepas gång på gång. Metoden tycks ha satts i system av en del kritiker av vindkraft som ohämmat sprider desinformation. Syftet verkar vara att sprida osäkerhet om vindkraftens goda sidor.

Senast i måndagens tidning påstår Pekka Jonzon bland annat att vindkraften står stilla åtta månader om året. Sanningen är dock att ett vindkraftverk levererar el, i varierande grad, under cirka 90 procent av årets timmar. På den höjd vingarna sitter är det mycket sällan vindstilla. Under hösten och vintern när elen behövs som bäst, är produktionen av vindkraft också större än under sommaren, (källa: Svenska kraftnät) i motsats till missuppfattningar som sprids flitigt.

Även ledarskribenter inom hälsingetidningar har svårt med fakta i energidebatten. Påståenden om att vindkraftverk för ”ett enormt oljud” liksom påståenden om blott 40 procents tillgänglighet har förekommit. Ljudet från ett vindkraftverk kan i decibeltal jämställas med det brus vi alla har i våra kök från kylskåpet. Naturvårdsverket säger den 19 juni i år angående ljudet från vindkraft: ”Naturliga ljud, som vind i trädkronor eller bruset av vatten, döljer ofta ljudet av vindkraftverken”

Både på ledarsidor och insändarsidor kunde man önska, som Martin Askne efterlyste för en tid sedan, att man anger vilken källa, typ Energimyndigheten, som åberopas när olika uppgifter förs fram. Då skulle säkert en mera saklig debatt komma till stånd.

Sven Bergström (C), Forsa, ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel