Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osakligt om Hälsinge Livs

Svar till Farmer Giles (21/9). Om det är något som borde stoppas i det här sammanhanget så skulle det möjligtvis vara din osakliga insändare.

Samtidigt är jag stolt över att vi har en frihet i media att även sådana hatfulla och förvirrade inslag får ett utrymme från en person med en sådan brist på resning att han/hon inte vågar framträda öppet.

Det är svårt att bemöta dina kaotiska och illasinnade utbrott i artikeln. Men för att börja med det som är korrekt. Det är korrekt att Hälsinge Livs har fått ett anslag på 7,35 miljoner kronor men sedan kommer det felaktiga: man har fått stödet för att bidra till en utveckling av när/lokalproducerad näringen, inte till att utveckla Nytorp. Däremot fick Hälsinge Livs lokalisera sitt kontor till Nytorp. Föreningen har också sett att en samverkan med Nytorp skulle kunna leda till en mycket positiv utveckling för näringen, skolan och regionen.

Men villkoren för ett samarbete mellan Hälsinge Livs och naturbruksgymnasiet har förändrats. Det av kommunen utlovade provköket i ansökan kommer inte uppföras. Efter kontakt med Tillväxtverket fick Hälsinge Livs förtroendet att driva utvecklingsarbetet vidare trots denna förändring. Sedan har kommunen beslutat att lägga ner naturbruksgymnasiet. En grupp närstående till Hälsinge Livs har ansökt om att få driva naturbruksgymnasiet som en friskola. Denna ansökan är under behandling av Skolinspektionen. Kommunen har sedan frångått sitt krav på att köparen av Nytorp ska bedriva utbildning. Hälsinge Livs har utifrån dessa beslut ändrat sin inriktning på utvecklingsarbetet då förutsättningarna förändrats. Vi har dock kunna driva projektet vidare med stöd av Tillväxtverket då fokus är inriktat på att stödja näringen.

Så till påståendena markerad med punkter. EU-ansökningar vilar på tron att en utveckling kan ske genom ett samspel mellan näring och lokalsamhälle, bland annat medverkan från kommuner eller länsstyrelse/region. Det är inget oroväckande i det utan det är så EU-projekten är uppbyggda genom partnerskap. Att sedan Hälsinge Livs skulle ha ett odemokratiskt inflytande förstår jag inte för i de fall kommunen ska ta ställning i frågor som rör oss så deltar inte vår ordförande på grund av jäv. Eftersom jag deltagit i Hälsinge Livs verksamhet under snart två så förstår jag bara inte påstående att vi fått fördelar och skapat egna regler. Det är få verksamheter som både press och andra följt så nära som Hälsinge Livs bland annat beroende på att vår ordförande är politiker. Där finns inget utrymme för några extraordinära fördelar eller att skapa egna regler genom den bevakning som sker. Och det är bara att välkomna.

Jag är oerhört imponerad av det engagemang och den uthållighet som Karin Ånöstam och Anette Jonsäll visar i detta arbete. Flera sådana entusiaster så skulle Bollnäs framtid vara ännu ljusare.

Bengt Lindstedt

vice ordförande i Hälsinge Livs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel