Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert läge för ny vindkraft: "Det är tufft för hela branschen"

Sommarens regnväder har gjort att elpriserna sjunkit och det drabbar vindkraftsbranschen. Men hur läget på marknaden skulle kunna påverka byggandet av vindkraft i Ljusdals kommun är osäkert.

Annons

Flera vindkraftsbolag planerar att bygga vindparker på olika håll runt om i kommunen. Ett av bolagen är Wpd scandinavia som ska anlägga vindparken i Tandsjö.

– Elpriset och även elcertifikatpriset, som är den extra betalningen man får för förnybar energi, är väldigt låga. De flesta investeringar är svåra att ta beslut om, säger projektledaren Angelica Widing.

Bygget av vindkraftverken i Tandsjö har ännu inte kommit i gång då företaget väntar på att elanslutningen och en ny stamstation ska bli klara. Angelica Widing säger att år 2017/2018 är det tänkt att stamstationen ska vara klar. Hon vet däremot inte om vindparken i Tandsjö berörs av det svåra läget inom vindkraftsbranschen.

– Hittills har det inte påverkat. Det har inte gått att bygga i vilket fall som helst eftersom vi har väntat på den här stationen. Sedan får vi se nu hur det går när det börjar bli möjligt att ta investeringsbeslut. Det beror lite på hur det ser ut på marknaden.

Bolaget OX2 planerar att bygga vindkraftverk på Högkölen, sydväst om Färila. Sven Levin är projektutvecklare på företaget och även han säger att det låga elpriset påverkar branschen.

– Det är klart att investeringsviljan är lägre. Samtidigt finns det fortfarande intressenter. Har man ett tillräckligt effektivt projekt så ser vi att det fortsättningsvis finns utrymme att bygga mer.

OX2 tog över projekteringen av Högkölens vindpark från Samkraft i december. Byggandet har ännu inte påbörjats eftersom företaget lämnat in en ansökan om villkorsändring som handlar om att man vill bygga kraftverk som är upp till 206 meter höga i stället för 180 meter höga, vilket är den högsta höjden för det nuvarande tillståndet.

– Vi väntar på att beslutet ska bli klart i höst. Då är förhoppningen att vi ska börja bygga under det tredje kvartalet år 2016.

Vilken påverkan elpriset har på byggandet av Högkölens vindpark är ännu oklart.

– På ett sätt påverkar det ju och kanske måste man jobba hårdare för att hitta investerare. Men Högkölen är ett projekt med goda förutsättningar att realiseras trots ett lågt elpris, säger Sven Levin.

På Våsberget nordväst om Ljusdal vill Nordisk Vindkraft AB anlägga en vindpark. Tomas Lindblad är chef för byggnation och drift på företaget och han märker också hur branschen påverkas av elpriset.

– Det är tufft för hela branschen med de elpriser som finns i dag. Det är väldigt få projekt som startas i dagsläget. I sommar har elpriserna varit extremt låga.

Enligt honom har vindkraftsmarknaden påverkats av vädret, men även elcertifikaten kan bidra till förändringar på marknaden.

– Ett orosmoln är vad som händer med elcertifikaten framöver. Där finns det fortfarande en osäkerhet baserat på hur regeringen tänker sig utvecklingen på certifikaten och det påverkar ju beslutstagandet hos våra kunder.

Det är ännu inte klart när vindparken kan byggas. Just nu pågår diskussioner med ett antal intressenter.

– Vi måste ju få i hop våra kalkyler och det påverkas självklart av elpriset. Det är väldigt tufft, men vi har förhoppningen att vi ska komma i gång under året, säger Tomas Lindblad.

Annons