Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerhet är det enda som är säkert

/

Veckan började ungefär som den slutade. Med stor oro på börsen.
Utvecklingen är knappast överraskande. Redan innan skollovet tog sin början spådde analytiker att det skulle bli en skakig sommar på börsen.

Annons

En situation som naturligtvis försämrades radikalt av turerna runt höjningen av skuldtaket i USA och nu senast det försämrade kreditvärderingsbetyget. När sedan detta kombineras med fortsatta ekonomiska problem för flera av euroländerna, där problemen snarare verkar hopa sig än avta, så är det inte så konstigt att allt fler väljer att sina pengar från aktier till räntebärande.

Exakt vad det här får för konsekvenser, såväl i det korta som i det lite längre perspektivet, är något svårt att överblicka. Även för de allra mest insatta.

Det går emellertid inte att bortse från att risken finns att vi står inför en ny global lågkonjunktur. Och även om vi inte drabbas av samma typ av finanskris som för några år sedan så kommer det i så fall att bli oerhört kännbart för flertalet länder som inte har sin ekonomi i balans och kontroll.

För Sveriges del är situationen långt ifrån lika allvarlig som för många andra länder. Statens ekonomi är som bekant i god ordning och statsskulden har sjunkit ordentligt under de senaste åren. Fast det betyder tråkigt nog inte att vi kommer att vara opåverkade av det som nu händer. Sverige är en liten ekonomi som är väldigt exportberoende. Det behövs inte en global lågkonjunktur, utan det räcker med fortsatt instabilitet bland euroländerna för att det ska få effekt även på vår ekonomi.

Med stor säkerhet kommer den utveckling som vi nu ser att få konsekvenser även för den budgetproposition som regeringen ska lägga fram till riksdagen i början av hösten.

Inte på sådant sätt att det kommer att behövas några åtstramningar i budgeten, men reformutrymmet kommer däremot troligen att krympa något. Det framgick ganska så tydligt i går då finansminister Anders Borg kommenterade utvecklingen.

Möjligen väljer regeringen att nyttja den rådande osäkerheten till att skjuta på det femte steget i jobbskatteavdraget.

På så sätt skulle man kunna undvika risken för att den samlade oppositionen väljer att blockera skattesänkningen, samtidigt som man kan uppvisa ett legitimt skäl till varför man skjuter på det femte steget.

Ett sätt att slippa stå som förlorare i det chickenrace som S-ledaren Håkan Juholt målade upp i våras.

Eller också struntar regeringen fullständigt i Juholts trams. Det vore det absolut bästa.

Oavsett om det – beroende på det ekonomiska läget – innebär att man föreslår ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget eller ej.

Just nu är det svårt att med säkerhet säga hur det blir. Vare sig det gäller regeringens budgetproposition eller den ekonomiska utvecklingen som helhet.

Det enda som är säkert är egentligen att det just nu är väldigt osäkert.

Mer läsning

Annons