Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSA-träffen har blivit ett O-ringen i miniatyr – och hyllas av förra världsstjärnan: "Alla vet att det är bra här"

Ett O-ringen i miniatyr. ÖSA-träffen etablerar sig alltmer som en måstetävling för svenska orienterare – i alla fall för de som bor i norra Sverige.

Alfta-ÖSA OK satsar hårt på att göra ÖSA-träffen till ett arrangemang för hela familjen. Och efter söndagens avslutande långdistans i natursköna Skräddrabo ett par mil från Alfta kan klubben summera en ny succé.

– Vi kan inte vara på de ställen vi vart på tidigare eftersom vi är så många, men vi ska bli större. Folk kallar det för lilla O-ringen, för det är ett jätearrangemang. Förberedelserna motsvarar ett O-ringen, skillnaden är att det är mindre deltagare, säger Alfta-ÖSA:s ordförande Thomas Ericson, som möter upp tillsammans med tävlingsledaren Kaj Hoof.

Två av flera eldsjälar som gör att jättetävlingen ÖSA-träffen kopplar ett allt fastare grepp om orienterare som en gång fått upp ögonen för dem.

– Det här är en av de största tävlingarna i Sverige bakom O-ringen och Tiomila, förutom de stora värdetävlingarna där eliten är med. Vissa tycker det här är mer familjärt och väljer bort O-ringen för det här, säger Thomas Ericson.

I år var det mellan 1 500 och 2 000 individuella deltagare under de tre dagar ÖSA-träffen pågick. Och alla bjöd på utmanande och krävande banor, ritade av skicklige banläggaren Stefan Karlsson.

Och tävlingarna höll bra klass också. På herrsidan så fanns bland andra landslagslöparna Jerker Lysell, William Lind och Albin Ridefeldt i startlistorna. Och på damsidan ett par äldre ess i form av tidigare topplöparna Gunilla Svärd och Karolina A Höjsgaard.

– Jag är lärare på orienteringsgymnasiet så jag måste hålla mig i form och hålla mig uppdaterad. Men jag tycker också att det är fruktansvärt kul att springa. Vi åker hela klubben hit, så vi är 80 stycken från Uppsala som bor här och tävlar, säger Gunilla Svärd, som förutom sin andraplats på lördagens medeldistans kan visa upp ett prisskåp med åtta EM- och VM-medaljer.

– Det känns precis som O-ringen, det är härligt. Allt är så bra. Sen är det jätteroliga banor och folk drar sig hit nu när det är långhelg. Alla vet att det är bra tävlingar här.

För att få ÖSA-träffen att fungera så bra som det gör krävs ett 100-tal funktionärer, från kolbullevändare och kioskpersonal till speaker och folk i skogen.

– Det bor 3 500 personer i Alfta, här på åkrarna är det 2 000 personer. Och allt ska fungera som ett samhälle. Så det är ett stort jobb, och jag är fascinerad över alla som ställer upp och går in för sin uppgift, säger Thomas Ericson.

Ett exempel på det är tävlingen för de minsta – "Miniknatet".

– Vi har en tjej som heter Åsa Kindlundh som jobbar inom förskolan som gör en helt makalös miniknat, igår var det exemplevis djurtema, och första gången var det skogstema. Och det är hennes grej och det görs med kvalitet. Och när alla gör det så blir helheten otroligt bra, säger Kaj Hoof.